Νεκρός βρέθηκε σε εγκαταλελειμμένο σπίτι στη Λωρίδα της Γάζας ο ιταλός ακτιβιστής και δημοσιογράφος Βιτόριο Αριγκόνι, ο οποίος είχε πέσει θύμα απαγωγής από μία εξτρεμιστική οργάνωση που θεωρεί τη Χαμάς πολύ μετριοπαθή.

Η οργάνωση των Σαλαφιστών εμπνέται από τη δράση της Αλ Κάιντα και επιδιώκει την απομάκρυνση όλων των χριστιανών από την περιοχή. Αγωνίζεται για την επικράτηση του ισλαμικού νόμου και έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις σε Ίντερνετ καφέ.

Ο άτυχος Αριγκόνι βρισκόταν εδώ και καιρό στη Γάζα για να καταγράφει την κατάσταση των Παλαιστινίων στην περιοχή.

Το βράδυ της Πέμπτης ένοπλοι ανακοίνωσαν ότι τον απήγαγαν και απειλούσαν ότι θα τον σκοτώσουν μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, εάν δεν απελευθερώνονταν σύντροφοί τους που κρατούνται από τη Χαμάς.Ωστόσο, ο Βιτόριο Αριγκόνι δολοφονήθηκε νωρίτερα, μόλις τρεις ώρες μετά την απαγωγή του και η σορός του βρέθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες ασφαλείας της Χαμάς που απαγόρευσαν την πρόσβαση για τα ΜΜΕ στο σημείο αυτό.

«Ο Βιτόριο πέθανε από ασφυξία και το πτώμα του βρέθηκε σε δρόμο συνοικίας βορειοδυτικά της Γάζας», είπε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αριγκόνι είτε απαγχονίσθηκε είτε στραγγαλίσθηκε.

Δύο άτομα συνελήφθησαν, ενώ άλλα δύο καταζητούνται.

Εκφράζοντας βαθιά οργή για τη δολοφονία του 36χρονου άνδρα, το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την «αήθη ενέργεια βίας από εξτρεμιστές που αδιαφορούν για την αξία της ανθρώπινης ζωής» σύμφωνα με την ανακοίνωσή του.

Χαρακτηρίζοντας τον ιταλό ακτιβιστή ως «αθώο άνθρωπο», το υπουργείο υπενθυμίζει ότι ο Βιτόριο Αριγκόνι βρισκόταν εδώ και καιρό στη Γάζα «ακριβώς για να καταγράφει την κατάσταση των Παλαιστινίων της Γάζας».

Στη Γάζα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Χαμάς Ιχάμπ αλ Γουσέιν δήλωσε ότι «η κυβέρνηση καταδικάζει το απεχθές αυτό έγκλημα που αντιβαίνει στις αξίες μας, τη θρησκεία μας, τα ήθη και έθιμά μας και διαβεβαιώνει ότι θα συλλάβει τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης και θα εφαρμόσει το νόμο».

«Τα πρώτα ευρήματα δείχνουν την πρόθεση των απαγωγέων να σκοτώσουν, δεδομένου ότι ο άνδρας δολοφονήθηκε λίγο χρόνο μετά την απαγωγή του»,  τόνισε ο παλαιστίνιος εκπρόσωπος.

Στη Ραμάλα της Δυτική 'Οχθης ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκάτ δήλωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή «καταδικάζει αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα και εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της στην οικογένεια του θύματος».

«Το έγκλημα αυτό ουδεμία σχέση έχει με την ιστορία μας και με τη θρησκεία μας» πρόσθεσε ο αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής που τελεί υπό την προεδρία του Μαχμούντ Αμπάς.

Κανένας ξένος όμηρος δεν είχε δολοφονηθεί μέχρι σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας από το 1994.

Ο Βιτόριο Αριγκόνι ήταν δημοσιογράφος, συγγραφέας και ακτιβιστής του ειρηνικού φιλο-παλαιστινιακού κινήματος International Solidarity Movement (ISM).


tovima