Υλικά

• 300 γρ. μακαρόνι Νο6
• 140 ml. ελαιόλαδο
• 150 γρ. ελιές μαύρες απυρήνωτες, ψιλοκομμένες
• 50 γρ. ψητές κόκκινες πιπεριές, κομμένες σε λωρίδες
• 100 ml. ντοματάκι ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένο
• 150 γρ. τριμμένο μπαγιάτικο ψωμί (ολικής άλεσης)
• 4 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 1 κ.σ κάπαρη
• λίγο χυμό λεμονιού
• αλάτι & πιπέρι (ανάλογο)

Εκτέλεση

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε το σκόρδο και τις πιπεριές και σωτάρουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τις ελιές, την κάπαρη και σβήνουμε με την ψιλοκομμένη ντομάτα. Αφήνουμε να πάρει μία βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Φτιάχνουμε τη γεύση με αλάτι & πιπέρι, προσθέτουμε το μαϊντανό και το χυμό λεμονιού και σιγοβράζουμε για άλλα 10 λεπτά.

Παράλληλα βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό και όπως είναι τα ενσωματώνουμε στη σάλτσα, χωρίς να τα κρυώσουμε. Ανακατεύουμε προσεκτικά να πάνε όλα τα υλικά παντού και σερβίρουμε αμέσως. Τελειώνοντας αντί για τυρί βάζουμε απο πάνω τριμμένο μπαγιάτικο ψωμί.

Για να γνωρίζουμε

Σε περιόδους πολέμων και γενικότερης κρίσης, οι Κρήτες εφεύρισκαν τρόπους να αντικαταστήσουν δυσεύρετες πρώτες ύλες με άλλες. Έτσι λοιπόν αντί για τυρί έτριβαν πάνω απο τα ζυμαρικά το ψωμί της προηγούμενης ημέρας. Το αποτέλεσμα εκτός του ότι ήταν πολύ χορταστικό ήταν και πάρα πολύ νόστιμο.