Όταν ο καθένας, είτε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ (κ. Β. Παπανδρέου, γερμανικό ινστιτούτο IFO) λένε καθημερινά για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ρίχνουν νερό στο μύλο των τιμωρών των ομολόγων, οι οποίοι αφού τις προηγούμενες ημέρες πυροβολούσαν την Πορτογαλία, τώρα πυροβολούν με πωλήσεις ελληνικών ομολόγων στην δεκαετία.

Το spread του δεκαετούς βρέθηκε πάνω από τις 100ο μονάδες για πρώτη φορά μετά το Μάιο του 2010. Στην δε κερδοσκοπική αγορά των CDS 5ετίας, σημειώθηκε νέο ρεκόρ αφού κινείται μεταξύ 1080-1100 μονάδων. Βεβαίως, στην άνοδο του spread, συντελεί και η συνεχής αναβλητικότητα της κυβέρνησης στην λήψη των μέτρων καθώς σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινώσουν ένα «περίγραμμα» στο Πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ και τις επόμενες ημέρες θα το συζητήσουν και στο υπουργικό συμβούλιο. Κανείς, όμως, από την κυβέρνηση, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, δεν έχει σκεφθεί το ενδεχόμενο να μην συμφωνούν οι αγορές με ορισμένες από τις κινήσεις…

Την ίδια ώρα σε «κρίση και συμπέρασμα των δημοσιογράφων της εφημερίδας Financial Times και όχι φράση του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου» αποδίδει το υπουργείο Οικονομικών, το σημείο της συνέντευξής του στην εφημερίδα, ότι «ίσως δεν βγει η χώρα στις αγορές».

Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, ο κ. Παπακωνσταντίνου στη συνέντευξη προς τους δημοσιογράφους των Financial Times, μίλησε, για μία ακόμα φορά, για την πρόθεση να βγει η χώρα στις αγορές το συντομότερο δυνατόν, ακόμα και στο τέλος του 2011, ενώ δήλωσε ότι «η χώρα παραμένει ασφαλής, ακόμα και αν δεν θα βγούμε στις αγορές τότε, καθώς υπάρχει η δυνατότητα αγοράς ομολόγων από την πρωτογενή αγορά, μέσα από τον μηχανισμό που δημιουργήθηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής».

Οσον αφορά τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αυτά συνεχίζονται και σήμερα με την εκδήλωση διαφορετικών τάσεων. Οι μεν γερμανοί «σοφοί» επιμένουν στα σενάρια χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης, τα στελέχη της ΕΚΤ όμως διαφωνούν…

protothema / του Δημήτρη Παφίλα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook