Οι Κινέζοι κατάφεραν και πάλι να προσπεράσουν τον ανταγωνισμό. Και μάλιστα με... ιλιγγιώδη ταχύτητα, αφού ανέκτησαν τον τίτλο του ταχύτερου υπολογιστή στον κόσμο.

Το όνομα αυτού Tianhe-2 και δουλεύει δύο φορές πιο γρήγορα από τον αμέσως επόμενο.

Οι Κινέζοι ήταν «πρωταθλητές» στο συγκεκριμένο τομέα, αφού για ένα χρόνο, από το Νοέμβριο του 2010, είχαν την «πατρότητα» του πιο γρήγορου υπολογιστή στον κόσμο, θέση που έχασαν από τους Αμερικανούς χάρη στον Titan.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ΗΠΑ δεν αναμένεται να καταφέρουν να «απαντήσουν» στους Κινέζους πριν από το 2015.

Ο Tianhe-2 (Γαλαξίας-2) δημιουργήθηκε από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Αμυντικής Τεχνολογίας της Κίνας και σύμφωνα με το BBC βρίσκεται στο νο1 της λίστας των 500 ισχυρότερων υπολογιστών διεθνώς, την οποία καταρτίζει μια διεθνής ομάδα αναλυτών με επικεφαλής τον καθηγητή Χανς Μόιερ του γερμανικού πανεπιστημίου του Μανχάιμ.

Από αυτούς, οι 252 είναι αμερικανικοί, 66 κινεζικοί, οι 30 ιαπωνικοί, οι 29 βρετανικοί, οι 23 γαλλικοί και οι 19 γερμανικοί.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι Κινέζοι αιφνιδίασαν τους ειδικούς, καθώς το εν λόγω σύστημα δεν αναμενόταν να είναι έτοιμο πριν το 2015.

Ο Tianhe-2 «τρέχει» στα 33,86 petaflop ανά δευτερόλεπτο, δηλαδή κάνει 33.860 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο, αν και θεωρητικά θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την απόδοσή του στα 54,9 petaflop ανά δευτερόλεπτο. Συγκριτικά, ο Titan που είναι δεύτερος στη λίστα έχει πραγματική απόδοση 17,59 petaflop/sec και θεωρητική απόδοση 27,11 petaflop/sec, δηλαδή περίπου τη μισή σε σχέση με τον κινεζικό «γίγαντα».


iefimerida.gr