Σε «καταλύτη» για τις πολιτικές εξελίξεις και την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων μετατρέπεται το ζήτημα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Η διαφορετική ερμηνεία που δίνουν το Μέγαρο Μαξίμου και τα συγκυβερνώντα κόμματα στην απόφαση του ΣτΕ που ακυρώνει την απόφαση για το «μαύρο» στην ΕΡΤ, παραμένει «αγκάθι» στις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων, οι οποίοι επεχείρησαν να κάνουν βήματα μπροστά και να αντιμετωπίσουν όλα τα μεγάλα ζητήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία της τρικομματικής κυβέρνησης, κάτι που θα συνεχιστεί σε συνάντηση των «τριών» την Τετάρτη.

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ζήτησαν να εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ και να ανοίξει άμεσα η ΕΡΤ, αλλά από την πλευρά του Μεγάρου και του υπουργείου Οικονομικών, ερμηνεύοντας διαφορετικά την απόφαση, μιλούν για λειτουργία άλλου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, καθώς δεν ακυρώνεται το μέρος της κυβερνητικής απόφασης για κατάργηση της ΕΡΤ.

Ειδικότερα, στο τραπέζι των συζητήσεων, όπως δήλωσαν οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης, τέθηκαν τα θέματα του ανασχηματισμού, της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων, καθώς και η καθιέρωση σαφών κανόνων για την κυβερνητική λειτουργία.

Βενιζέλος: Η κυβέρνηση πρέπει να επαναθεμελιώσει την ύπαρξή της

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση άρχισε με αφορμή την ΕΡΤ αλλά το βασικό, όπως είπε, είναι η ανάγκη σεβασμού των κανόνων, και η κυβέρνηση να λειτουργεί «όχι ως μονοκομματική που ανέχεται τους άλλους δύο εταίρους της».

«Δεν μπορεί καμία κυβέρνηση να λειτουργεί σε αντίθεση με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «πρέπει να επαναθεμελιώσει την ύπαρξή της», αφού λυθούν «τα θέματα δημοκρατίας» που άνοιξαν με την ΕΡΤ και ο πρωθυπουργός «ερμηνεύσει σωστά» την απόφαση του ΣτΕ.

Ο κ. Σαμαράς -είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- φάνηκε να αποδέχεται ότι επείγει η ανάγκη επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας, η ανάγκη ανασχηματισμού και η ανάγκη ενός σχήματος συντονισμού και εφαρμογής των αποφάσεων που λαμβάνουν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Κουβέλης: Η τρικομματική δεν είναι κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας

Την ανάγκη πραγματικής συλλειτουργίας των κομμάτων στο πλαίσιο του κυβερνητικού έργου υπογράμμισε ο Φώτης Κουβέλης κατόπιν της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών, υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα της ΕΡΤ -την άμεση επαναλειτουργία της οποίας αναμένει η ΔΗΜΑΡ μετά την απόφαση του ΣτΕ- καταδεικνύει πως στο πλαίσιο μίας τρικομματικής κυβέρνησης ουδείς μπορεί να λειτουργεί με μονομέρεια.

Ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε πως η ΔΗΜΑΡ όχι μόνο δεν είναι αντίθετη στις μεταρρυθμίσεις, αλλά είναι επισπεύδουσα δύναμη, και αναμένει να εξέλιξη της συζήτησης προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με την ανάγκη πραγματικής συλλειτουργίας της κυβέρνησης.

Σε σχέση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την της ΕΡΤ, το Μέγαρο Μέγαρο φαίνεται να δίνει μία διαφορετική ερμηνεία, σε σχέση με αυτή που έδωσαν με τις δημόσιες δηλώσεις τους οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, «με την απόφαση του ΣτΕ επικυρώνεται η κατάργηση τη ΕΡΤ και του Διοικητικού Συμβουλίου της, και διατάσσεται ο υπουργός Οικονομικών και ο αρμόδιος υφυπουργός να εκπέμψουν πρόγραμμα από δημόσιο φορέα μέχρι να συσταθεί ο νέος φορέας».

Ερωτηθείς εάν θα μπει τέλος στο μαύρο, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Το συντομότερο δυνατόν».

Το όλο θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει την προσεχή Τετάρτη στη νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση. Μείζον θέμα, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, είναι «η συνέχιση των ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων τις οποίες η κυβέρνηση τόλμησε και θα συνεχίσει».

με πληροφορίες από real.gr/protothema.gr/in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook