Με τεντωμένα νεύρα προσήλθαν οι πολιτικοί αρχηγοί στο Μέγαρο Μαξίμου. Για πρώτη φορά σε σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων οι χειραψίες ήταν τυπικές με τα χαμόγελα να απουσιάζουν, αποτυπώνοντας με χαρακτηριστικό τρόπο το βαρύ κλίμα που επικράτησε καθ΄ όλη την διάρκεια της συνάντησης.

Ο Πρωθυπουργός πήρε πρώτος τον λόγο και πρότεινε 9 σημεία τα οποία θα αποκλιμακώσουν την κρίση που είχε δημιουργηθεί. Ωστόσο οι δύο κυβερνητικοί εταίροι διαπίστωσαν ότι για το θέμα της ΕΡΤ ο πρωθυπουργός διατύπωσε ουσιαστικά τις ίδιες θέσεις που είχε δώσει στην δημοσιότητα την προηγούμενη Παρασκευή και εκεί τα πνεύματα άρχισαν να οξύνονται επικίνδυνα καθώς οι Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης τόνιζαν πως δεν πρόκειται να δεχθούν καμία πρόταση αν δεν άνοιγε η ΕΡΤ κάτι που απέρριπτε με κατηγορηματικό τρόπο ο Α. Σαμαράς.

Σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνεύματα ο πρωθυπουργός προτείνει να περιμένουν την απόφαση του ΣτΕ μία πρόταση που δέχθηκαν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι. Μάλιστα ο Α. Σαμαράς διαβεβαίωσε τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ πως θα σέβονταν οποιαδήποτε απόφαση.

Μόλις έγινε γνωστή η προσωρινή διαταγή του ανωτάτου δικαστηρίου κλήθηκαν στην αίθουσα που γίνονταν η σύσκεψη ο γραμματέας της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκος και ο νομικός σύμβουλος του κράτους κ. Μπένος οι οποίοι είπαν ότι «με την απόφαση του ΣτΕ η ΕΡΤ έκλεισε».

Τόσο ο Ευ. Βενιζέλος όσο και ο Φ. Κουβέλης εξέφρασαν διαφορετική άποψη και υποστήριξαν πως το ανώτατο δικαστήριο ανάβει το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργεία της ΕΡΤ.

Ανασχηματισμός στις αρχές Ιουλίου

Στην σύσκεψη και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν πως δεν επιθυμούν να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Μάλιστα ο πρωθυπουργός παρουσιάζοντας τα 9 σημεία φέρεται να είπε στους δύο κυβερνητικούς εταίρους: Θέλω να αναβαπτίσουμε τη σχέση μας για να μην παραδώσουμε τη χώρα στο λαϊκισμό, για να μην πάμε σε εκλογές, για να μην παραγραφούν αδικήματα από την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, για να μην ακυρωθεί η ευκαιρία του αγωγού ΤΑΡ σε συνδυασμό με τον ΔΕΣΦΑ που αναβαθμίζουν γεωστρατηγικά τη χώρα.

Ανάμεσα στις προτάσεις του Α. Σαμαρά είναι να πραγματοποιηθεί ανασχηματισμός μετά το τέλος του συνεδρίου της ΝΔ (27-29 Ιουνίου), οι τρεις αρχηγοί να επικαιροποιήσουν την προγραμματική συμφωνία και να συζητηθεί ο καλύτερος συντονισμός της κυβέρνησης.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως έγινε μια πρώτη συζήτηση για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα χωρίς ωστόσο οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί να μπουν σε ονοματολογία. Ωστόσο όλες οι μέχρι τώρα πληροφορίες συγκλίνουν πως ο ανασχηματισμός θα είναι σαρωτικός.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook