Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας παραμένουν αδύναμες, αν και οι δράσεις που δρομολογήθηκαν από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ, Ευρωζώνη και Ιαπωνία έχουν μειώσει τις πιθανότητες η ανάπτυξη να επιβραδύνει σημαντικά τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τους ηγέτες της Ομάδας των Οκτώ (G8).

Σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της συνάντησης τους στη Βόρεια Ιρλανδία οι ηγέτες των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη υπογραμμίζουν τη δέσμευση τους να \”εκμεταλλευτούν όλες τις πηγές ανάπτυξης\” κάτι που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και μέσω της \”υποστήριξης της ζήτησης\”.

Οι ηγέτες της G8 σημειώνουν ταυτόχρονα ότι για ορισμένα μέρη της παγκόσμιας οικονομίας, οι προοπτικές της ανάπτυξης είναι πιο αδύναμες απ’ ό,τι ήταν στην προηγούμενη συνεδρίαση του στο Camp David τον Μάιο του 2012.

\”Οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές παραμένουν αδύναμες, αν και οι καθοδικοί κίνδυνοι έχουν μειωθεί εν μέρει χάρη στη σημαντική δράση σε επίπεδο πολιτικής που δρομολογήθηκε στις ΗΠΑ, την Ευρωζώνη και την Ιαπωνία αλλά και στην ανθεκτικότητα των μεγαλύτερων αναπτυσσόμενων και αναδυόμενων οικονομιών\”, αναφέρουν οι ηγέτες.

Αναφέρουν επίσης ότι οι αγορές έχουν σημειώσει ισχυρή άνοδο αντιδρώντας σε δυναμικές πρωτοβουλίες των κεντρικών τραπεζών όπως η απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να προβεί σε μεγάλες αγορές κυβερνητικών ομολόγων, η συνεχιζόμενη στήριξη της οικονομίας από την αμερικανικήFederal Reserve και οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα να καθησυχάσει τους επενδυτές στις αγορές κρατικών ομολόγων.

Ωστόσο σημειώνουν ότι η άνοδος των τιμών δεν έχει βοηθήσει την πραγματική οικονομική ανάπτυξη ή τις αγορές εργασίας.

\”Η αισιοδοξία αυτή δεν έχει εξελιχθεί σε μια ευρύτερη βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης στις ανεπτυγμένες οικονομίες\”, αναφέρουν οι ηγέτες.

Η G8 απευθύνει επίσης ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ευρωζώνη να προχωρήσει στις αναγκαίες δράσεις και πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσει οριστικά τις ανησυχίες των αγορών.

Στην ανακοίνωση τους οι ηγέτες σημειώνουν ότι είναι \”πιεστική ανάγκη\” η Ευρωζώνη να προχωρήσει στην ίδρυση της τραπεζικής ένωσης.

Οι ηγέτες είναι πιο θετικοί στην αξιολόγηση τους για τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα υποχωρεί \”με ταχείς ρυθμούς\”, ενώ καλωσορίζουν τις πρόσφατες αποφάσεις της ιαπωνικής κυβέρνησης για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Καλούν επίσης το Τόκιο \”να αντιμετωπίσει την πρόκληση της εκπόνησης ενός αξιόπιστου μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου\”.

Οι ηγέτες δηλώνουν τέλος ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν την ανάπτυξη, εστιάζοντας σε εγχώριους στόχους και αποφεύγοντας τη χρήση της νομισματικής πολιτικής για την αποδυνάμωση των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Συμφώνησαν επίσης ότι ενώ οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εξυγιάνουν τα οικονομικά τους, θα πρέπει να το κάνουν με τρόπους που \”θα επιτρέπουν την βραχυπρόθεσμη ευελιξία λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές συνθήκες\”.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook