Το BBC αναφέρει ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε να δώσει εντολή για επανέναρξη των μεταδόσεων της έλληνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, που έκλεισε αιφνιδιαστικά πριν από μία εβδομάδα η κυβέρνηση. Ωστόσο, συμφώνησε με το σχέδιο του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά για ένα νέο μικρότερο φορέα.

Το δίκτυο επισημαίνει ξανά τις αντιδράσεις που προκάλεσε πανελλαδικά το κλείσιμο της ΕΡΤ, ενώ αναφέρθηκε και στις συνομιλίες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

\”Το σχέδιο του πρωθυπουργού να αντικαταστήσει την ΕΡΤ με ένα μικρότερο και φθηνότερο οργανισμό μπορεί να προχωρήσει. Αλλά η κίνησή του να ρίξει το σήμα ανατράπηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, μία νίκη για τους άλλους δύο εταίρους της κυβέρνησης που αντέδρασαν έντονα στο κλείσιμο της ραδιοτηλεόρασης\”, αναφέρει σε σχόλιό του ο ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα, Μαρκ Λόουεν.

\”Ελληνικό δικαστήριο διατάσσει την επιστροφή της ΕΡΤ στον αέρα, ενώ επέτρεψε την ταυτόχρονη αναδιάρθρωσή της, δίνοντας τη δυνατότητα στην κυβέρνηση συνασπισμού να προχωρήσει το σχέδιο αποφεύγοντας τις πρόωρες εκλογές\”, γράφει ο Guardian.

Οπως επισημαίνει η εφημερίδα, η απόφαση αυτή έρχεται έξι ημέρες μετά το ξαφνικό κλείσιμο της ΕΡΤ από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, για εξοικονόμηση χρημάτων και προς χάριν των διεθνών πιστωτών, γεγονός που προκάλεσε μαζική κατακραυγή από συνδικάτα, δημοσιογράφους και τριγμούς με τους κυβερνητικούς του εταίρους.

\”Γνωρίζοντας ότι οι σύμμαχοί του θα χάσουν σε μεγάλο βαθμό σε ενδεχόμενες εκλογές, ο συντηρητικός Σαμαράς αρνήθηκε να φέρει πίσω την \”αμαρτωλό\” ΕΡΤ και δεσμεύθηκε για τον εκσυγχρονισμό μιας χώρας, που όπως είπε είχε γίνει ένα \”Jurassic Park\” αναποτελεσματικότητας και διαφθοράς\”.

\”Η συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ άρχισε να παίζει και η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ελένη Χρονά έλεγε ότι \”είμαι εδώ επτά νύχτες και αυτή είναι η πρώτη φορά βλέπω ανθρώπους να χαμογελούν\”, περιγράφει ο συντάκτης.

Το Reuters σε τηλεγράφημά του αναφέρεται στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για άμεσο άνοιγμα ξανά της ΕΡΤ, δίνοντας στον κυβερνητικό συνασπισμό διέξοδο από την πολιτική κρίση που προκάλεσε το ξαφνικό λουκέτο.

Η απόφαση, που διατάσσει την άμεση επαναφορά του σήματος της ΕΡΤ, έρχεται έξι ημέρες μετά την εντολή Σαμαρά να διακοπεί το σήμα και να κλείσει ο φορέας στο όνομα της λιτότητας και της απαίτησης των πιστωτών για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

\”Ανακούφιση -προσωρινά- για την ελληνική δημόσια ραδιοτηλεόραση\” είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ του αμερικανικού CNN για τις χθεσινές εξελίξεις για την υπόθεση του λουκέτου στην ΕΡΤ.

\”Ανώτατο δικαστήριο δίνει εντολή στην κυβέρνηση να ξανανοίξει η ΕΡΤ, αλλά μόνο μέχρι να μπορέσει να συσταθεί ένας νέος φορέας\”.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook