Τις θέσεις της αναφορικά με το θέμα της σχολικής στέγης στον Δήμο Χανίων, δημοσιοποίησε η δημοτική παράταξη "Δήμος Ενεργών Πολιτών".

Αναλυτικά στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής :

"Η δημοτική μας παράταξη, ανέλαβε την πρωτοβουλία να ζητήσει από την δημοτική αρχή την σύγκλιση ειδικής συνεδρίασης του Δ.Σ. Χανίων, με την συμμετοχή των εκπροσώπων της σχολικής κοινότητας, για να συζητηθούν τα σοβαρά προβλήματα σχολικής στέγης που αντιμετωπίζει κυρίως η δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο δήμο μας.

Η δημοτική αρχή δεν θεώρησε φαίνεται αναγκαία μία τέτοια συζήτηση και υποβάθμισε το θέμα επικαλούμενη τυπικά διαδικαστικά ζητήματα , ενώ εμείς ζητήσαμε από την ίδια να θέσει εκείνη προς συζήτηση ένα τέτοιας σοβαρότητας θέμα που ζητάει άμεσα λύση για να ισχύσει από την επόμενη σχολική χρονιά.

Αυτή η στάση της Δημοτικής Αρχής, οδήγησε το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας προς τιμή όλων των συμβούλων της μειοψηφίας, σε υποβολή κοινού αιτήματος ώστε να γίνει δυνατή η σημερινή μας συζήτηση. Σαν δημοτική παράταξη έχουμε ανοίξει εδώ και αρκετό καιρό διάλογο με εκπροσώπους της σχολικής κοινότητας γι αυτά τα ζητήματα και έχουμε διαμορφώσει απόψεις και προτάσεις πολλές από τις οποίες είναι και θέσεις της ίδιας της σχολικής κοινότητας. Θα αναφέρουμε τα βασικά σημεία των απόψεων και προτάσεών μας που αφορούν την άμεση αλλά και την μακροπρόθεσμη λύση αυτών των προβλημάτων σχολικής στέγης, έχοντας την πεποίθηση ότι μέχρι τώρα έχουν γίνει πολλά λάθη και παραλείψεις ενώ δεν αρνούμαστε ότι η παρούσα δημοτική αρχή, κληρονόμησε προβλήματα από τους προηγούμενους. Κατά την άποψή μας όμως, η δημοτική αρχή δεν έχει δείξει το απαραίτητο ενδιαφέρον, δεν έχει πάρει τις σωστές αποφάσεις και δεν έχει κάνει κανένα σχεδιασμό για το μέλλον, ενώ δεν χάνει ευκαιρία να χρησιμοποιεί επικοινωνιακά τα προβλήματα της σχολικής στέγης χωρίς όμως μέχρι σήμερα να τα λύνει.

Χαιρόμαστε, διότι πληροφορηθήκαμε ότι η δημοτική αρχή ήδη συνομίλησε με εκπροσώπους της σχολικής κοινότητας εν όψει αυτής της συζήτησης και υιοθέτησε κάποιες προτάσεις, άρα ήδη αυτή μας η ενέργεια να προκαλέσουμε αυτή την συζήτηση, απέδωσε αποτελέσματα. Θα πούμε μόνο ότι για άλλη μία φορά «ξέχασε» ο κ. δήμαρχος και οι συνεργάτες του να καλέσουν εκπροσώπους της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου σε αυτές τις συσκέψεις, παρ όλο που οι ίδιοι προκάλεσαν αυτή μας την συζήτηση.

- Θεωρούμε ότι τα προβλήματα σχολικής στέγης της δευτεροβάθμιας που βρίσκονται στα όρια του πρώην Δήμου Χανίων, μπορούν να λυθούν με την σωστή αξιοποίηση των υφιστάμενων αιθουσών στα Γυμνάσια και ότι υπάρχει η δυνατότητα και πρέπει να καταργηθεί η διπλοβάρδια του 3ου και 4ου Γυμνασίου μέσα από διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα, λαμβάνοντας υπ όψιν τα ζητήματα που δημιουργούνται από την κατανομή του διδακτικού προσωπικού. Πρέπει να αναζητηθεί λύση σε συγχωνεύσεις μεταξύ των γυμνασίων του κέντρου της πόλης. Είμαστε αντίθετοι, στην μόνιμη λύση που έχει υιοθετηθεί από δημοτική αρχή, με την προσθήκη προκατασκευασμένων ακατάλληλων αιθουσών για την επίλυση των θεμάτων σχολικής στέγης , ενώ παράλληλα συζητιέται η κατάργηση άλλων κοντινών, σχολείων από έλλειψη μαθητών που θα μπορούσαν να τους φιλοξενήσουν με σωστό προγραμματισμό και την ορθολογική ανακατανομή του μαθητικού δυναμικού.

- Αρκετούς μήνες πριν προειδοποιήσαμε, ότι η επιλογή από την δημοτική αρχή του κτηρίου του πρώην ΙΚΑ για να στεγάσει το μουσικό σχολείο είναι ακατάλληλη, διότι το κτήριο δεν έχει τις απαιτούμενες προδιαγραφές, όπως είναι η έλλειψη επαρκούς αύλειου χώρου, ενώ θα απαιτηθεί πολύ μεγάλο ποσόν για την ανακατασκευή ενός κτηρίου που δεν ανήκει στο δήμο. Θα ήταν σωστό αναφέραμε, αυτά τα χρήματα να δοθούν από τον δήμο για την ανέγερση νέων σχολικών κτηρίων σε οικόπεδα ιδιοκτησίας του, όπως στο Καθιανά, στην περιοχή του Κλαδισσού και στη Νέα Κυδωνία.

- Για το μουσικό σχολείο που στεγάζεται σε απαράδεκτες κτηριακές εγκαταστάσεις, τον Μάρτιο σαν παράταξη αναφέραμε δημόσια τα εξής: «Για την άμεση λύση του προβλήματος του Μουσικού Σχολείου, προτείνουμε να εξεταστεί μέσα από διάλογο το ενδεχόμενο αξιοποίησης του νέου σχολικού κτηρίου στην περιοχή του Κουμπελή ώστε να μεταφερθεί στην ευρύτερη περιοχή» και αυτή μας την θέση την αναφέραμε τότε στον προϊστάμενο δευτεροβάθμιας. Για το άλλο μεγάλο θέμα που είναι άμεση ανακούφιση του γυμνασίου Κουνουπιδιανών και άλλων σχετικών θεμάτων, παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον την κοινή πρόταση των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων γυμνασίων Κουνουπιδιανών και Χαλέπας που ενώσανε τις δυνάμεις τους και εκφράσανε την αγωνία τους, ώστε να δοθούν λύσεις στα λιμνάζοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της περιοχής τους. Ενδιαφέρουσα η πρόταση για την αξιοποίηση του νέου σχολικού κτηρίου στην περιοχή του Κουμπελή με την μεταφορά εκεί του 7 γυμνασίου, που είναι εμφανές ότι χτίστηκε μη λαμβάνοντας υπόψη τα δημογραφικά δεδομένα της περιοχής, αλλά και τη γειτνίαση με άλλες σχολικές μονάδες ίδιας βαθμίδας. Σύμφωνα με τις προτάσεις τους στην θέση το εβδόμου γυμνασίου θα πρέπει να στεγαστεί το πέμπτο λύκειο που έχει ιδρυθεί στα χαρτιά. Από την στιγμή όμως που η δημοτική Αρχή πληροφορηθήκαμε ότι εγκαταλείπει την αδιέξοδη λύση που είχε επιλέξει του πρώην ΙΚΑ και δέχεται την πρότασή μας, να μεταφερθεί δηλαδή στην περιοχή του Σόδυ το μουσικό σχολείο, θεωρούμε ότι έτσι λύνεται το μεγάλο ζήτημα του μουσικού σχολείου, και πρέπει να προσανατολιστούμε σε άλλες άμεσες και καλλίτερες λύσεις για το άλλο μεγάλο πρόβλημα που παραμένει , του γυμνασίου Κουνουπιδιανών. Σαν παράταξη έχουμε επεξεργαστεί μία πρόταση στην οποία έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν στην αίθουσα ετούτη. Είναι η λύση του παραχωρημένου προσωρινά από το εκκλησιαστικό συμβούλιο Κουνουπιδιανών παρακείμενου οικοπέδου 1,1 στρεμμάτων, για την δημιουργία αθλητικών σχολικών εγκαταστάσεων.

Η γρήγορη έρευνα που κάναμε, έδειξε ότι μπορούν να χτιστούν 880 τ.μ. και σύμφωνα με τον ν. 4030 του 2011 για ειδικούς λόγους μπορεί να φτάσει μέχρι το 1,8 τ.μ με κάλυψη 60% όταν πρόκειται για δημόσιο κτήριο. Φυσικά οι ανάγκες δεν είναι τόσο μεγάλες και πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο θα δοθεί μία γρήγορη και πολύ καλλίτερη μεσοπρόθεσμη λύση από όσες μέχρι τώρα συζητούσαμε, στο οξύ στεγαστικό πρόβλημα του γυμνασίου Κουνουπιδιανών. Το πρόβλημα αλλαγής χρήσης των όρων παραχώρησης του οικοπέδου, μπορεί εύκολα να λυθεί σύμφωνα με άτυπες συζητήσεις που έχουμε κάνει με τους αρμοδίους, αρκεί ο δήμος να υποβάλλει αίτημα προς το εκκλησιαστικό συμβούλιο Κουνουπιδιανών, το οποίο πάντα έχει δείξει καλή διάθεση να βοηθήσει την τοπική κοινωνία. Για το πρόβλημα της σύνδεσής του με το υπάρχον γυμνάσιο, υπάρχουν τεχνικές λύσεις και δεν είναι της παρούσης η συζήτηση αυτή. Η προσφερόμενη δόμηση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατά την γνώμη μας για την κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων μιας και η υπάρχουσα έχει μετατραπεί σε αίθουσα διδασκαλίας, για την συμπλήρωση όσων αιθουσών διδασκαλίας χρειάζονται ώστε να αδειάσει ο αύλειος χώρος του σχολείου από τα «containers» και τέλος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο ελεύθερος χώρος που θα μείνει για δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων. Η ανάγκες σε αίθουσες διδασκαλίας προσδιορίζονται από τους διδάσκοντες σε 4-5 και με την προσθήκη μιας ευρύχωρης αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, θα αρκούσαν περίπου 550 τμ. Προτείνουμε αυτό να ξεκινήσει άμεσα, με μελέτη και κατάθεση φακέλου άδειας από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, με χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του δήμου , εκτός αν υπάρξει δυνατότητα άμεσης ένταξης σε επιδοτούμενο ή χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα , με στόχο να λειτουργήσει το νέο τμήμα του γυμνασίου Κουνουπιδιανών τον Σεπτέμβριο του 2014.

Όσον αφορά την αποσυμφόρηση του γυμνασίου Κουνουπιδιανών για το προσεχές σχολικό έτος, υιοθετούμε την πρόταση από φορείς και εκπαιδευτικούς του Ακρωτηρίου, για την λειτουργία κατά το προσεχές σχολικό έτος και μόνο, του κενού δημοτικού σχολείου Αρωνίου σαν παράρτημα του γυμνασίου Κουνουπιδιανών.

Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα είναι η κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία που παρέχουν τεχνική εκπαίδευση στην πόλη μας. Το ΕΠΑΛ Χανίων φιλοξενεί 1300 μαθητές σε τρείς βάρδιες και ενώ υπάρχει ζήτηση και ανάγκη για νέες ειδικότητες, αυτές δεν μπορούν να στεγαστούν, ενώ οι μαθητές λόγω έλλειψης χώρου αναγκάζονται να μετακινούνται στο ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου για αρκετά εργαστήρια.

Είναι ένας τομέας που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι τα επόμενα χρόνια για πολλούς λόγους, όλο και περισσότεροι μαθητές θα στρέφονται στην τεχνική εκπαίδευση. Θα ήταν χρήσιμο να συγκεντρωθεί σε μία περιοχή το σύνολο της τεχνικής εκπαίδευσης όπως συμβαίνει στο Ηράκλειο.

- Η παγωμένη υπόθεση δημιουργίας σχολικών εγκαταστάσεων στο κτήμα Μάνου όπου δυστυχώς ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η απαλλοτρίωση, μπορεί μακροπρόθεσμα να δώσει λύση στο σοβαρό αυτό πρόβλημα.

Επίσης το γυμνάσιο Ν. Κυδωνίας, αντιμετωπίζει προβλήματα έλλειψης χώρου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δεχτεί πολλούς από τους μαθητές της περιοχής, οι οποίοι εξαναγκάζονται να φοιτήσουν σε μακρινά σχολεία. Θα πρέπει κατά την γνώμη μας να ανακινηθεί το θέμα του διαθέσιμου οικοπέδου δίπλα στο κλειστό γυμναστήριο Κλαδισσού, με προοπτική την δημιουργία νέου σχολικού συγκροτήματος.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι τα προβλήματα στέγασης που αντιμετωπίζει η πρωτοβάθμια εκπαίδευση και ιδίως τα νηπιαγωγεία. Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνουμε για την περιοχή της Ν. Κυδωνίας όπου 7 τμήματα στεγάζονται σε «containers» στα δύο δημοτικά με υπεράριθμους μαθητές. Θα μπορούσε να βρεθεί άμεση λύση με την χρήση τμήματος του πρώην Δημαρχείου Ν. Κυδωνίας. Μέσα στο κέντρο της πόλης η κατάσταση δεν είναι καλλίτερη και ιδίως στην περιοχή του Κουμπέ όπου συστεγάζονται δύο Δημοτικά το 12 και το 18 και τρία νηπιαγωγεία. Από όσο γνωρίζουμε υπάρχει οικόπεδο στην περιοχή Γογονή που προορίζεται για το 18 δημοτικό που θα μπορούσε να αποσυμφορήσει την κατάσταση. Μεγάλη πίεση υπάρχει επίσης στο 11 Δημοτικό στην περιοχή του Κουμπελή όπου στεγάζονται το 11 με το φιλοξενούμενο 27 Νηπιαγωγείο χωρίς την απαραίτητη κτηριακή υποδομή. Εφ όσον προχωρήσει η στέγαση του μουσικού σχολείου στην περιοχή Σόδυ, προτείνουμε να εξεταστεί αν μπορεί να στεγαστεί το 27 Νηπιαγωγείο μέχρι να βρεθεί οριστική λύση.

Θεωρούμε επίσης επιτακτική ανάγκη , να προχωρήσει η δημοτική αρχή στην νομιμοποίηση του συνόλου των υπαρχόντων σχολικών κτηρίων ώστε να είναι εφικτή η αξιοποίηση προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης, η επεκτασιμότητα, και νόμιμη λειτουργία των κυλικείων.

- Λίγες μέρες μετά τα εγκαίνια του ειδικού σχολείου στις Μουρνιές το επισκεφτήκαμε ξανά για να δούμε ποιες είναι οι ελλείψεις και οι ανάγκες μετά που έσβησαν τα φώτα της δυμοσιότητας. Από την συζήτηση με το εκπαιδευτικό προσωπικό, προέκυψε ότι αντιμετωπίζουν πολλές ελλείψεις σε κτηριακές και υλικοτεχνικές υποδομές, αλλά και ελλείψεις, απαραίτητων για τέτοια σχολεία, εκπαιδευτικών ειδικοτήτων. Αρκετές από τις ελλείψεις αυτές μπορούν άμεσα να αντιμετωπιστούν με την παράδοση κάποιων αιθουσών, την συμπλήρωση των εργαστηρίων, την μετακίνηση του παρακείμενου γραφείου που διατηρεί η υπηρεσία «βοήθεια στο σπίτι», την αναβάθμιση των ανύπαρκτων και απαραίτητων για τέτοια σχολεία αθλητικών εγκαταστάσεων κ.λπ.

- Τέλος, χρειάζεται να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες λύσης όποιων προβλημάτων υπάρχουν σε οικόπεδα ιδιοκτησίας του δήμου όπως στο κτήμα Μάνου, στον Κλαδισσό, τα Λιβάδια και όπου αλλού υπάρχουν ώστε να είναι εφικτή η ένταξή τους σε επιδοτούμενα προγράμματα όποτε ανοίξουν. Ακόμα κι αν σήμερα στις παρούσες οικονομικές συνθήκες φαίνεται δύσκολη η δημιουργία νέων σχολικών μονάδων, πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα με ώριμα και έτοιμα σχέδια, ώστε να διεκδικήσουμε από την πολιτεία και από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, όποιες ευκαιρίες προκύψουν, έχοντας στραμμένη την προσοχή μας στο μέλλον που υπόσχεται η σωστή εκπαίδευση στα παιδιά μας.

Επιβάλλεται να προχωρήσουν οι διαδικασίες ανέγερσης του 2ου Γυμνασίου Ακρωτηρίου στα Καθιανά και Γυμνασίου και σχολικού συγκροτήματος πρωτοβάθμιας στην περιοχή της Νέας Κυδωνίας, που αποτελούν επείγουσα ανάγκη. Το αμέσως προηγούμενο διάστημα οι υπόλοιποι νομοί της Κρήτης κατάφεραν να εντάξουν πλήθος σχολικών σχολικών κτηρίων, σε αντίθεση με τα Χανιά που ενέταξαν από το 2007 και μετά μόνο αυτό του Κουμπελή που δείχνει ότι δεν υπήρξε ενδιαφέρον και σχεδιασμός από τους αρμόδιους αυτοδιοικητικούς υπηρεσιακούς παράγοντες των Χανίων .

Χανιά 17-6-2013
Για την Δημοτική Παράταξη
Τάσος Βάμβουκας"