Σύσκεψη πραγματοποίησε η Λαϊκή Επιτροπή Ρεθύμνου τη Δευτέρα το βράδυ στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο, με θέμα την Κοινωνική Ασφάλιση.

Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και ο Σύλλογος Γυναικών Ρεθύμνου (μέλος της ΟΓΕ).

Σκοπός της σύσκεψης ήταν να αναλυθεί από πολλές πλευρές το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, να μεταφερθούν εμπειρίες και γίνει προτάσεις δράσης για το επόμενο διάστημα.

Την εισηγητική ομιλία εκ μέρους της Λαϊκής Επιτροπή έκανε ο Μανούσος Μανουσογιάννης, Δημοτικός Σύμβουλος με τη Λαική Συσπείρωση στον Δήμο Ρεθύμνου και εκλεγμένος στο Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου..

Μεταξύ άλλων τόνισε: \’\’ Η κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία δεν είναι λογιστικό πρόβλημα ή ζήτημα κακοδιαχείρισης αλλά αποτέλεσμα συστηματικής και σχεδιασμένης κρατικής παρέμβασης. Οι διαδοχικοί νόμοι της τελευταίας 20ετίας (Σιούφα-Ρέππα-Πετραλιά-Λοβέρδου) έδωσαν ισχυρό πλήγμα στον χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, γκρέμισαν δικαιώματα, μεθοδικά αύξησαν τα όρια ηλικίας, χειροτέρευσαν τους όρους συνταξιοδότησης, τσάκισαν τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, χτύπησαν στην καρδιά το σύστημα υγείας. Η σημερινή οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, που βάζει σε κίνδυνο ακόμα και την καταβολή των τσεκουρεμένων αυτών συντάξεων, δεν προκαλεί έκπληξη. Πίσω από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν χιλιάδες συνταξιούχοι, με συντάξεις που δε φτάνουν ούτε για την κάλυψη των βασικών αναγκών, με τις περικοπές ακόμα και στα φάρμακα και στις ιατρικές εξετάσεις, υπάρχουν αιτίες και υπεύθυνοι. Υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες και πολιτικές κατευθύνσεις που επιβάλουν την εξαθλίωση και τη δυστυχία. Στο στόχαστρο μπαίνουν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, καθώς τίθεται σε κίνδυνο η υγεία τους και πολλές φορές και η ζωή τους προκειμένου να επιβιώσει το σύστημα, δηλαδή ο ίδιος ο καπιταλισμός.. Η λύση σε όλο αυτό το αντιλαϊκό και αντιασφαλιστικό κλίμα μπορεί να δοθεί μόνο με μια ισχυρή Λαϊκή Συμμαχία, που θα πάει ενάντια στα μονοπώλια και την Ε.Ε, που θα έχει κατακτήσεις μέσα σε αυτό το σύστημα, και που θα βάλει της βάσεις για την οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας, μιας κοινωνίας των αναγκών \’\’.

Στη συνέχεια έγιναν ομιλίες και από τα μέτωπα. Από το ΠΑΜΕ τονίστηκε το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης στον τομέα των Βαρέων και Ανθυγιεινών, και τι εξελίξεις παρουσιάστηκαν εκεί τα τελευταία χρόνια, αναφέροντας τις ευθύνες των κυβερνήσεων αλλά και του κεφαλαίου. Το ΜΑΣ επισήμανε πως η Κοινωνική Ασφάλιση επηρεάζει και τους νέους, αφού λόγω της ανασφάλιστης εργασίας τα προβλήματα είναι πολλά και στο σήμερα, αλλά και για το μέλλον. Ο Σύλλογος Γυναικών Ρεθύμνου (μέλος της ΟΓΕ) τόνισε τα θέματα που αφορούν τις εργαζόμενες γυναίκες και της γυναίκες της λαϊκής οικογένειας γύρω από το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook