Μια τεχνική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, η εξωσωματική μικρογονιμοποίηση ή ενδοκυτοπλασμική έγχυση σπέρματος (ICSI), αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση της μεταβολικής διαταραχής της ινσουλινοαντοχής (ή ινσουλινοαντίστασης) στα παιδιά που γεννιούνται με αυτή την μέθοδο, σύμφωνα με μια νέα ελληνική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Αλεξάνδρα Γκουρογιάννη της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, έκαναν τη σχετική παρουσίαση στο ετήσιο συνέδριο της Ενδοκρινολογικής Εταιρίας στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ. Η χρηματοδότηση της μελέτης έγινε από την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία.

Στη μέθοδο της σπερματέγχυσης, που αναπτύχθηκε το 1992, ένα μόνο σπερματοζωάριο κατευθύνεται με ελεγχόμενο τρόπο σε ένα μόνο ωάριο. Η τεχνική χρησιμοποιείται κυρίως σε περιπτώσεις που το σπέρμα ενός άνδρα είναι πολύ αραιό ή χαμηλής κινητικότητας και ποιότητας.

Το πρόβλημα της μεθόδου είναι ότι η τυχαία επιλογή ενός σπερματοζωαρίου μπορεί να οδηγήσει σε γονιμοποίηση ωαρίου με ακατάλληλο σπέρμα, αυξάνοντας τον γενετικό κίνδυνο για το έμβρυο. Η ελληνική έρευνα δείχνει ότι ο κίνδυνος μπορεί να αφορά τον μεταβολισμό του παιδιού και την εμφάνιση διαταραχών όπως η ινσουλινοαντοχή (σύμπτωμα του διαβήτη) αργότερα στη ζωή του.

Οι Έλληνες ερευνητές μελέτησαν στο αίμα 20 παιδιών 72 χημικές ουσίες (μεταβολίτες) που ο ανθρώπινος οργανισμός παράγει, όταν επεξεργάζεται τις τροφές που καταναλώνει. Η συγκέντρωση αυτών των ουσιών στο αίμα αυξάνει την πιθανότητα παχυσαρκίας, ινσουλινοαντοχής και μεταβολικού συνδρόμου, διαταραχών που όλες αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια, διαβήτη και εγκεφαλικό.

Η ανάλυση έδειξε πως τα εν λόγω χημικά προϊόντα του μεταβολισμού (οι μεταβολίτες) ήσαν σημαντικά διαφορετικοί στα παιδιά που είχαν γεννηθεί με την εξωσωματική μέθοδο της μικρογονιμοποίησης, σε σχέση με όσα είχαν γεννηθεί φυσιολογικά ή με άλλες μεθόδους.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook