Σημαντική αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των προστίμων για όσους χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Σφίγγει ακόμα περισσότερο ο κλοιός αμέσως μετά το Πάσχα, με εμπλοκή της Δημοτικής Αστυνομίας. Σαφάρι για τα πλαστά εισιτήρια

Σε εντατικοποίηση των ελέγχων κατά της λαθρεπιβίβασης, προχωρά η κυβέρνηση αμέσως μετά το Πάσχα σε όλα τα μεταφορικά μέσα του λεκανοπεδίου και ιδιαίτερα στις γραμμές, όπου έχουν διαπιστωθεί μεγάλα ποσοστά εισιτηριοδιαφυγής.

Για την επιτυχία του προγράμματος θα υπάρξει συνεργασία της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων για την επιτήρηση των στάσεων αφετηρίας και των κοινόχρηστων χώρων των σταθμών σταθερής τροχιάς στο κέντρο της Αθήνας, όπου παρατηρείται παραεμπόριο.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΑΣΑ έχει συστήσει ειδική μονάδα με στόχο την άμεση ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ. και του ΣΔΟΕ, καθώς και την αυθημερόν διαβίβαση στη Δικαιοσύνη των υποθέσεων εντοπισμού πλαστών εισιτηρίων.

Από τους εντατικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν από 11 έως 14 Απριλίου, ο αριθμός των πλαστών εισιτηρίων που εντοπίστηκαν είναι κατά πολύ μικρότερος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Τα πρώτα αποτελέσματα

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, η συστηματική εκστρατεία ελέγχων, με τη λειτουργία του νέου Σώματος Ελέγχου, κατά της λαθρεπιβίβασης και της εισιτηριοδιαφυγής που ξεκίνησε, από την πρώτη Απριλίου φαίνεται να αποδίδει καρπούς.

Διαπιστώνεται σημαντική μείωση των επιβατών που δεν είχαν ακυρώσει το εισιτήριό τους, με ταυτόχρονη σημαντική αύξηση πωλήσεων εισιτηρίων και καρτών απεριορίστων διαδρομών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο, παρά το γεγονός ότι στη διάρκεια εφαρμογής του νέου Σώματος Ελέγχου παρέχονταν συστάσεις προς τους επιβάτες για την επικύρωση των εισιτηρίων, καταγράφηκε:

*Αύξηση των δειγματοληπτικών ελέγχων κατά 100% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 και κατά 200% σε σχέση με το 2009,

*Εφαρμογή περιοδικών ελέγχων σε όλα τα μεταφορικά μέσα,

*Αύξηση του αριθμού των προστίμων κατά 30% σε σχέση με τις αντίστοιχες ημέρες του Απριλίου 2010

*Αύξηση πλέον του 10% των πωλήσεων μηνιαίων καρτών απεριορίστων διαδρομών σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010.

Το υπουργείο χαρακτηρίζει πολύ ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα, γιατί διαπιστώνεται αύξηση της αντίληψης πιθανού ελέγχου στους επιβάτες των αστικών συγκοινωνιών, γεγονός που οδήγησε στην αύξηση των πωλήσεων μηνιαίων καρτών στον Απρίλιο 2011, βελτιώνοντας σημαντικά τα οικονομικά αποτελέσματα των συγκοινωνιακών φορέων.

Πάντως, υπάρχουν και σφοδρές αντιδράσεις των πολιτών, με συχνά επεισόδια. Στις 11 Απριλίου, ελεγκτής δέχθηκε πυροβολισμούς (!) από επιβάτη, όταν του ζητήθηκε να επιδείξει το εισιτήριό του.

news247.gr