Η εταιρεία Yahoo! ανακοίνωσε ότι δέχθηκε από τις αμερικανικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου 12.000 ως 13.000 αιτήματα για την παράδοση προσωπικών δεδομένων κατά το τελευταίο εξάμηνο.

Το γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά ανάλογων αποκαλύψεων εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες στο Διαδίκτυο, έπειτα από την διαρροή απόρρητων πληροφοριών για τα προγράμματα μυστικής παρακολούθησης από τον πρώην τεχνικό σύμβουλο της CIA, Έντουαρντ Σνόουντεν.

Σύμφωνα με την εταιρεία, τα αιτήματα υποβλήθηκαν κατά το διάστημα μεταξύ της 1ης Δεκεμβρίου του 2012 και της 31ης Μαΐου φέτος.

«Τα περισσότερα αιτήματα αφορούσαν απάτη, αυτοκτονίες, απαγωγές και άλλες έρευνες για ποινικά αδικήματα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Yahoo!, την οποία ανέβασε στην ιστοσελίδα http://yahoo.tumblr.com/.

Οι εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες στο Διαδίκτυο δέχονται έντονες πιέσεις να δημοσιοποιήσουν την ακριβή φύση της συνεργασίας τους με την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των ΗΠΑ (ΝSA) ύστερα από τις πληροφορίες που διέρρευσαν και αποκάλυψαν ότι λάμβανε επί χρόνια πληροφορίες που αφορούσαν πολίτες.

Ο Σνόουντεν, ο οποίος είχε εργαστεί για την NSA, αποκάλυψε ότι ήταν η πηγή πολλών πληροφοριών σχετικά με τις μυστικές παρακολουθήσεις, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες Guardian και Washington Post αυτόν τον μήνα.

Η υπόθεση προκάλεσε έναν έντονο δημόσιο διάλογο στις ΗΠΑ για το πώς μπορούν να συνυπάρξουν η προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων και της ιδιωτικής ζωής με τις ανησυχίες για ζητήματα εθνικής ασφαλείας.

Οι εταιρείες Apple, Microsoft και Facebook έχουν επίσης αποκαλύψει τον αριθμό των αιτημάτων για παροχή μυστικών πληροφοριών που δέχτηκαν από τις αμερικανικές αρχές επιβολής του νόμου. Οι εταιρείες, πάντως, διέψευσαν ότι η NSA είχε άμεση πρόσβαση στους εξυπηρετητές (servers) τους κι ανακοίνωσαν ότι οι πληροφορίες που αφορούσαν καταναλωτές παραδίδονταν μόνο αν το αίτημα είχε τη μορφή δικαστικού εντάλματος.


protothema.gr