Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε η σειρά των δράσεων για την ανάδειξη και προώθηση της Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής που είχαν προγραμματιστεί από τον ΣΕΔΗΚ για την περίοδο αυτή στις τέσσερις Αντιπεριφέρειες της Κρήτης με τις εκδηλώσεις που έγιναν το Σάββατο 15/6 στη Γέργερη και την Κυριακή 16/6 στον Αγροτουριστικό πολύδωρο ΠΑΝΑΚΡΟΝ του Δ. Αμαριου.

Σε κάθε μια από τις εκδηλώσεις αυτές που οργανώθηκαν από τον ΣΕΔΗΚ και τους Δήμους Γόρτυνας, Αμαρίου και Ρεθύμνου σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους των περιοχών τους, συμμετείχαν 100 και πλέον άτομα μεταξύ των οποίων οι οικοκυρές που βραβεύτηκαν για τις συνθέσεις παραδοσιακής Κρητικής διατροφής που είχαν παρουσιάσει σε διαγωνισμούς που είχαν οργανωθεί το 2010 στις ίδιες περιοχές, αλλά και Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και άλλοι παράγοντες της Αυτοδιοίκησης και των τοπικών πολιτιστικών φορέων

Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις αποτελούσαν συνέχεια των εκστρατειών που οργανώνονται από τον ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με Δήμους Μέλη του από το 2006 σε διάφορες περιοχές της Κρήτης με στόχο την ανάδειξη και προώθηση της Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής και περιλαμβάνουν ημερίδες, διαγωνισμούς, εκδόσεις βιβλίων, φυλλαδίων, προσπάθειες για φάκελο αναγνώρισης της Κρητικής διατροφής ως άϋλης πνευματικής κληρονομιάς από την UNESCO κ.α.

Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις στην Γέργερη και ΠΑΝΑΚΡΟΝ όπως και αυτές που έγιναν ήδη στην Κάντανο στις 25/5 και στο Μόχλο Σητείας στις 7/6 αποτελούν μέρος του έργου «Αναβάθμιση ποιότητας και Προώθηση Εμπορίας Ελαιόλαδου» το οποίο υλοποιεί ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας Κύπρου στα πλαίσια προγράμματος Διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας Κύπρου και πραγματοποιούνται στις ίδιες περιοχές όπου πριν δυο χρόνια είχαν οργανωθεί «Διαγωνισμοί Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής» στους οποίους οικοκυρές από όλη την Κρητη παρουσίασαν 300 και πλέον φαγητά παραδοσιακής Κρητικής διατροφής

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΡΓΕΡΗ

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που εγιναν στην Γέργερη το Σάββατο 15/6 από 11.30-15.30 άρχισε με μικρή εισαγωγή που έκανε ο Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ Δρ. Νίκος Μιχελάκης ενώ χαιρετισμούς απεύθυναν ο Αντιπεριφερειάχης Ηρακλείου κ Κουκιαδάκης, αλλά ο Δήμαρχος Γόρτυνας κ. Σχοιναράκης, ο Αντιδημαρχος Γόρτυνας και Αντιπρόεδρος του ΣΕΔΗΚ για το Ηράκλειο κ. Πρινιανάκης αλλά και οι εκπρόσωπος από το Υπουργείο Γεωργίας και Φυσικών πόρων Κύπρου κ. Ευθ. Δεσποτάκη . Στην συνεχεία παρουσιαστήκαν οι εισηγήσεις:

– «Κρητική και Μεσογειακή Διατροφή. Η πολιτιστική, υγιεινή και οικονομική τους διάσταση» από τον Δρ. Νίκος Μιχελάκη- Επιστ. Σύμβουλος ΣΕΔΗΚ.

– «Η Διατροφή στην Μινωική Κρήτη» από την Αρχαιολόγο Αθανασάκη Κατερίνα, του Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

– «Ελαιόλαδο και σπορέλαια. Ο συγκριτικός ρόλος τους στην υγεία και η καταλληλότητα τους στο τηγάνισμα» από Γεωργ. Φραγκιαδάκης Καθηγητή ΤΕΙ Διατροφής Διαιτολογίας Κρήτης

\"\"

Ακολούθησε η απονομή Βραβείων της Χρυσής, Αργυρής και Πράσινης Μινωικής Ελιάς στις οικοκυρές που βραβευτήκαν και η προσφορά της 2ης έκδοσης του βιβλίου «Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή» στις βραβευμένες οικοκυρές αλλά και στους άλλους που μετείχαν στην εκδήλωση.

\"\"

Η 2η έκδοση του βιβλίου «Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή» περιλαμβάνει περί τις 300 επώνυμες αυθεντικές συνταγές που παρουσιάστηκαν σε όλους τους Διαγωνισμούς που οργανώθηκαν από τον ΣΕΔΗΚ μέχρι σήμερα, αλλά και τεκμηριωμένα άρθρα ειδικών επιστημόνων σχετικά με την ιστορική εξέλιξη και την ιδιαίτερη πολιτιστική και υγιεινή αξία της Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής

\"\"

Την έκδοση αυτή ο ΣΕΔΗΚ και οι Δήμοι αφιερώνουν, όπως είπαν, σε όλες τις Οικοκυρές της Κρήτης που κατάφεραν να διατηρήσουν την Παραδοσιακή Κρητική διατροφή από την Μινωική περίοδο μέχρι σήμερα, περνώντας την από μάνα σε κόρη και από γενιά σε γενιά, σαν μια ανεκτίμητη πνευματική κληρονομιά του νησιού που όλοι σήμερα οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

Τα υπόλοιπα βιβλία της έκδοσης θα διατεθούν δωρεάν κατά την υλοποίηση στοχευμένων εκδηλώσεων οι οποίες θα οργανωθούν από τον ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με τους Δήμους και θα έχουν σαν στόχο την διατήρηση και προώθηση της Κρητικής διατροφής στις επιχειρησεις εστίασης και στα νέα νοικοκυριά του νησιού.

Οι εκδηλώσεις στη Γέργερη ολοκληρώθηκαν με επίδειξη των φαγητών που βραβεύτηκαν αλλά και άλλων εδεσμάτων με ελαιόλαδο που παρασκευάζονται με από τοπικές επιχειρησεις, σε έκθεση που οργανώθηκε με μέριμνα του Δήμου και του ΣΕΔΗΚ στους χώρους του Συλλόγου Γυναικών «Ιδαία Γη». Όλοι οι παριστάμενοι ενθουσιάστηκαν από την ποικιλία, την αισθητική αλλά και την γευστικότητα των φαγητών που βραβεύτηκαν

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΝΑΚΡΟΝ

Μετά την Γέργερη οι εκδηλώσεις συνεχιστήκαν και ολοκληρώθηκαν την επόμενη Κυριακή 16/6 από 11.30-13.30 στον Αγροτουριστικό Πολύδωρο ΠΑΝΑΚΡΟΝ του Δήμου Αμαρίου οπού μετά την εισαγωγή που έκανε ο Επιστημονικός Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ Δρ. Νικ. Μιχελακης.

Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Δήμαρχος Αμαριου και οικοδεσπότης της εκδήλωσης κ Στεφ. Σημαντήρας και ο Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ κ. Γιώργης Μαρινακης οι οποίοι αναφερθήκαν στην ανάγκη επαναφοράς και διάδοσης της Κρητικής Διατροφής τόσο στα νέα νοικοκυριά που τελευταία χρονιά στρέφονται σε έτοιμα συνήθως ξενόφερτα φαγητά, όσο και στις επιχειρησεις εστίασης όπου επίσης παρατηρείται μια σχεδόν γενικευμένη είσοδος των σπορέλαιων ιδίως στα τηγανητά.

Χαιρετισμό απεύθυνε επίσης και εδώ η εκπρόσωπος του Υπουργείου Γεωργίας της Κύπρου . Ευθ. Δεσποτάκη και στην συνέχεια παρουσιαστήκαν οι εισηγήσεις:

-«Κρητική και Μεσογειακή Διατροφή. Η πολιτιστική, υγιεινή αι οικονομική τους διάσταση» από τον Δρ. Νίκος Μιχελάκη- Επιστ. Σύμβουλος ΣΕΔΗΚ.

-«Ελαιόλαδο και σπορέλαια. Ο συγκριτικός ρόλος τους στην υγεία και η καταλληλότητα τους στο τηγάνισμα» από τον Χάρης Χαρωνίτη –Διατροφολόγο

Ακολούθησε η απονομή Βραβείων της Χρυσής, Αργυρής και Πράσινης Μινωικής Ελιάς στις οικοκυρές που βραβεύτηκαν και η προσφορά της 2ης έκδοσης του βιβλίου «Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή» στις βραβευμένες οικοκυρές αλλά και στους άλλους που μετείχαν στην εκδήλωση. Η απονομή έγινε από το πρόεδρο του ΣΕΔΗΚ κ. Μαρινάκη , τον Αντιδήμαρχο Χανίων κ. Αμπαδιωτάκη, τον Αντιδήμαρχο Γόρτυνας κ. Πρινιανάκη, τον Δημοτικό Σύμβουλο του Δ. Φαιστού κ. Πρωτογεράκη, τους εκπροσώπους της Κύπρου και παράγοντες του Δ. Αμαριου.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με παρεμβάσεις και συζήτηση από τους παρισταμένους κατά την οποία αναφέρθηκαν πολύ ευνοϊκά σχόλια για την πρωτοβουλία αυτή του ΣΕΔΗΚ και εγιναν προτάσεις για νέες πρωτοβουλίες και δράσεις.

\"\"

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ακολούθησαν τα εγκαίνια «Ενεργού Μουσείου Ελιάς» Αμαρίου το οποίο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί στις εγκαταστάσεις του πολυχώρου ΠΑΝΑΚΡΟΝ με εικονογραφημένο υλικό που παραχώρησε ο ΣΕΔΗΚ αλλά και αυθεντικό υλικό που προσφέρεται εθελοντικά από κατοίκους της γύρω περιοχής.

\"\"

\"\"

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επίδειξη των βραβευθέντων φαγητών του διαγωνισμού και δεξίωση των Βραβευθέντων οικοκυρών και άλλων συμμετεχόντων στις εγκαταστάσεις του Πάνακρον. Όλοι οι παριστάμενοι ενθουσιάστηκαν από την την αισθητική, την σχέση με την παράδοση και την γευστικότητα των φαγητών που βραβεύτηκαν

Βασικοί στόχοι: Επιστροφή του ελαιολαδου στις επιχειρήσεις εστίασης και διάδοση της Κρητικής διατροφής στα νέα νοικοκυριά

Βασικοί στόχοι των εκδηλώσεων που οργανώθηκαν και εκείνων που θα οργανωθούν στην συνέχεια είναι :

-Ισχυροποίηση των παραδοσιακών δεσμών των κατοίκων της Κρήτης με την Ιστορία τον Πολιτισμό και τις παραδόσεις της Ελιας και του Ελαιολάδου και Ανάδειξη και προώθηση της παραδοσιακής Κρητικής διατροφής ως αυθεντικού διατροφικού προτύπου που υπήρχε στο νησί από την Μινωική περίοδο, μελετήθηκε και αποδέχτηκε ως ευεργετικό στην υγεία και μακροζωία των Κρητικών.

– Ανάδειξη και προώθηση της παραδοσιακής Κρητικής διατροφής στα νέα νοικοκυριά που φαίνεται να στρέφονται στην διατροφή με παραγγελία στα σπίτια ξενόφερτων φαγητών.

– Ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων εστίασης του νησιού στην σκοπιμότητα και αναγκαιότητα αποκλειστικής χρήσης του ελαιολάδου σε όλα τα φαγητά, τηγανητά και εδέσματα που προσφέρουν
Ο στόχος αυτός τέθηκε γιατί είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων εστίασης στο νησί, χρησιμοποιεί ιδίως στα τηγανητά σπορέλαια με πολύ σοβαρές επιπτώσεις όπως :

– Επιβάρυνση της υγείας των καταναλωτών (ντόπιων και ξένων) αφού τα σπορέλαια δεν έχουν τα ευεργετικά για την υγεία συστατικά του ελαιολάδου και επί πλέον λόγω της παραλαβής τους με χημικές επεξεργασίες και όχι μηχανικές όπως το ελαιόλαδο δεν είναι άμοιρα επιβλαβών υπολειμμάτων.

– Μεταφορά στις περιοχές παραγωγής των σπορέλαιων πολύτιμου συναλλάγματος ύψους περίπου 3 δις ευρώ που εισπράττεται στο

– Γευστική και υγιάνει υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος του νησιού

– Απώλεια της ευκαιρίας να αναδειχθεί η Κρήτη σαν τόπος γαστρονομικού τουρισμού όποτε και οι επιχειρήσεις θα ωφεληθούν άμεσα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook