Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η σειρά των δράσεων για την ανάδειξη και προώθηση της Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής που είχαν προγραμματιστεί από τον ΣΕΔΗΚ για την περίοδο αυτή στις τέσσερεις Αντιπεριφέρειες της Κρήτης.

Οι εκδηλώσεις έγιναν το Σάββατο 15/6 στη Γέργερη και την Κυριακή 16/6 στον Αγροτουριστικό πολύδωρο ΠΑΝΑΚΡΟΝ του Δ. Αμαριου.

Σε κάθε μια από τις εκδηλώσεις αυτές που οργανώθηκαν από τον ΣΕΔΗΚ και τους Δήμους Γόρτυνας, Αμαρίου και Ρεθύμνου σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους των περιοχών τους, συμμετείχαν 100 και πλέον άτομα.

Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν οι οικοκυρές που βραβεύτηκαν για τις συνθέσεις παραδοσιακής Κρητικής διατροφής που είχαν παρουσιάσει σε διαγωνισμούς που είχαν οργανωθεί το 2010 στις ίδιες περιοχές.Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις στην Γέργερη και ΠΑΝΑΚΡΟΝ όπως και αυτές που έγιναν ήδη στην Κάντανο στις 25/5 και στο Μόχλο Σητείας στις 7/6 αποτελούν μέρος του έργου «Αναβάθμιση ποιότητας και Προώθηση Εμπορίας Ελαιόλαδου» το οποίο υλοποιεί ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας Κύπρου στα πλαίσια προγράμματος Διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας Κύπρου.

Βραβεύσεις και ομιλίες στις εκδηλώσεις

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που εγιναν στην Γέργερη το Σάββατο 15/6 από 11.30-15.30 άρχισε με μικρή εισαγωγή που έκανε ο Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ Δρ. Νίκος Μιχελάκης και χαιρετισμούς φορέων. 

Ακολούθησε η απονομή Βραβείων της Χρυσής, Αργυρής και Πράσινης Μινωικής Ελιάς στις οικοκυρές που βραβευτήκαν και η προσφορά της 2ης έκδοσης του βιβλίου «Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή» στις βραβευμένες οικοκυρές αλλά και στους άλλους που μετείχαν στην εκδήλωση.Η 2η έκδοση του βιβλίου «Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή» περιλαμβάνει περί τις 300 επώνυμες αυθεντικές συνταγές που παρουσιάστηκαν σε όλους τους Διαγωνισμούς που οργανώθηκαν από τον ΣΕΔΗΚ μέχρι σήμερα.

Επιπλέον μπορεί να διαβάσει κάποιος στο βιβλίο και τεκμηριωμένα άρθρα ειδικών επιστημόνων σχετικά με την ιστορική εξέλιξη και την ιδιαίτερη πολιτιστική και υγιεινή αξία της Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής.

Την έκδοση αυτή ο ΣΕΔΗΚ και οι Δήμοι αφιερώνουν, όπως είπαν, σε όλες τις Οικοκυρές της Κρήτης που κατάφεραν να διατηρήσουν την Παραδοσιακή Κρητική διατροφή από την Μινωική περίοδο μέχρι σήμερα, περνώντας την από μάνα σε κόρη και από γενιά σε γενιά, σαν μια ανεκτίμητη πνευματική κληρονομιά του νησιού που όλοι σήμερα οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

Τα υπόλοιπα βιβλία της έκδοσης θα διατεθούν δωρεάν κατά την υλοποίηση στοχευμένων εκδηλώσεων οι οποίες θα οργανωθούν από τον ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με τους Δήμους και θα έχουν σαν στόχο την διατήρηση και προώθηση της Κρητικής διατροφής στις επιχειρησεις εστίασης και στα νέα νοικοκυριά του νησιού.

Οι εκδηλώσεις στη Γέργερη ολοκληρώθηκαν με επίδειξη των φαγητών που βραβεύτηκαν αλλά και άλλων εδεσμάτων με ελαιόλαδο που παρασκευάζονται με από τοπικές επιχειρησεις.

Στο Πάνακρον έγιναν τα εγκαίνια «Ενεργού Μουσείου Ελιάς» Αμαρίου το οποίο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί στις εγκαταστάσεις του πολυχώρου με εικονογραφημένο υλικό που παραχώρησε ο ΣΕΔΗΚ αλλά και αυθεντικό υλικό που προσφέρεται εθελοντικά από κατοίκους της γύρω περιοχής.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επίδειξη των βραβευθέντων φαγητών του διαγωνισμού και δεξίωση των Βραβευθέντων οικοκυρών και άλλων συμμετεχόντων στις εγκαταστάσεις του Πάνακρον.

Όλοι οι παριστάμενοι ενθουσιάστηκαν από την την αισθητική, την σχέση με την παράδοση και την γευστικότητα των φαγητών που βραβεύτηκαν

Βασικοί στόχοι των εκδηλώσεων είναι η επιστροφή του ελαιολαδου στις επιχειρήσεις εστίασης και διάδοση της Κρητικής διατροφής στα νέα νοικοκυριά.