Με το «φρέσκο» και «καυτό» ζήτημα της ΕΡΤ και τις 2.650 απολύσεις που προέκυψαν, αλλά και το ανοικτό μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της τρόικας. Ο πρωθυπουργός έχει συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τους επικεφαλής της τρόικας.

Νωρίτερα οι επικεφαλής της τρόικας, Πολ Τομσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ ενημερώθηκαν για τρεις ώρες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από του κλεισίματος της ΕΡΤ, μετά την απόφαση του ΣτΕ και τη χθεσινοβραδυνή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών.

Άλλωστε, σύμφωνα με την απόφαση, το υπουργείο Οικονομικών είναι αυτό που έχει επιφορτιστεί με τη λειτουργία του μεταβατικού φορέα μέχρι την ίδρυση της νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης αλλά και με το τι θα γίνει με το προσωπικό.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών τέθηκε και το θέμα των καθυστερήσεων στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, μετά τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις στο διαγωνισμό για την πώληση της ΔΕΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε και το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού που δημιουργείται, από τις αποκλίσεις στο πρόγραμμα αυτό, αλλά και από το μεγαλύτερο από το αναμενόμενο, έλλειμμα που εντοπίζεται στον ΕΟΠΥΥ και στα άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, πάντως, στο υπουργείο Υγείας έχει συσταθεί ειδική επιτροπή της τρόικας, η οποία εξετάζει το έλλειμμα αυτό και τις ανάγκες χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων.

Παράλληλα, συζητήθηκε και το αίτημα της κυβέρνησης για τη πιλοτική μείωση για ένα εξάμηνο του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%, για το οποίο αναμένεται ακόμη η απάντηση των επικεφαλής της τρόικας, που μελετούν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ενώ στο τραπέζι βρέθηκε και ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θα μπει σε εφαρμογή από τις αρχές του 2014.

Τόσο η ελληνική πλευρά, όσο και οι εκπρόσωποι των δανειστών, θα επιχειρήσουν να βρουν κοινό τόπο σε όλα αυτά τα ζητήματα, πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup την προσεχή Πέμπτη, ενώ ανοικτό παραμένει ακόμη το ενδεχόμενο οι επικεφαλής της τρόικας να επιστρέψουν ξανά στην Αθήνα στα τέλη του μήνα, αν δεν έχει επέλθει συμφωνία στα κρίσιμα ζητήματα.

moneypost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook