Ως υπεύθυνες για το θάνατο 15 ανθρώπων με ειδικές ανάγκες τον χειμώνα του 1996-1997 καταδικάστηκαν οι αρμόδιες αρχές της Βουλγαρίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Εκδικάζοντας την προσφυγή Νέντσεβα και άλλων κατά Βουλγαρίας, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Βουλγαρία για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή στην περίπτωση 15 παιδιών και ενηλίκων ατόμων με ειδικές ανάγκες, που άφησαν την τελευταία τους πνοή στο ίδρυμα όπου φιλοξενούνταν, λόγω έλλειψης τροφίμων, φαρμάκων και θέρμανσης.

Η σχετική απόφαση του Δικαστηρίου αναφέρει ότι οι αρχές της Βουλγαρίας κώφευσαν στις συνεχείς εκκλήσεις του διευθυντή του ιδρύματος, ο οποίος προσπάθησε ανεπιτυχώς να ευαισθητοποιήσει τους δημόσιους φορείς που είχαν την ευθύνη χρηματοδότησης της λειτουργίας του ιδρύματος.

Μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι οι βουλγαρικές αρχές απέτυχαν στο καθήκον τους, να φροντίσουν τους τροφίμους αυτού του ιδρύματος και να τους προστατέψουν από το ψύχος και την έλλειψη τροφίμων, φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης.

Στους προσφεύγοντες γονείς των επτά από τα δεκαπέντε παιδιά με ειδικές αναγκές που έχασαν τη ζωή τους στο ίδρυμα του Ντούζτχορβο, θα δοθεί αποζημίωση από 10.000 ευρώ στον καθένα ενώ Βουλγαρία υποχρεούται να καταβάλλει και 2.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.