Υλικά

• 1 κιλό χταπόδι
• 400 γρ. ζυμαρικό «στριφτάρι»
• 180 ml. ελαιόλαδο
• 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
• 120 γρ. ντοματάκι ψιλοκομμένο
• ½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
• 60 γρ. καρύδι (πούδρα)
• 80 ml. λευκό ξηρό κρασί
• 1 πρέζα μπαχάρι, γαρίφαλο, κανέλα
• 1 κ.γλ. ζάχαρη
• πιπέρι φρεσκοτριμμένο
• αλάτι (εφόσον χρειαστεί)

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα χωρίς να βάλουμε απολύτως τίποτα ρίχνουμε το χταπόδι κομμένο σε μεγάλα κομμάτια.

Το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να κατεβάσει τα νερά του και μόλις τα πιεί και ξεκινάει να κολλάει στον πάτο της κατσαρόλας τότε προσθέτουμε το ελαιόλαδο.

Τσιγαρίζουμε, προσθέτουμε και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 3΄- 4΄.

Στη συνέχεια ρίχνουμε τη ντομάτα και τη ζάχαρη και σβήνουμε με το κρασί. Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και προσθέτουμε 2 λίτρα νερό.

Το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά έως ότου μαλακώσει το χταπόδι περίπου για 35 40 λεπτά.

Τότε προσθέτουμε το στριφτάρι και ψήνουμε περίπου 10 με 12 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς και προσέχοντας να μήν κολλήσει.

Προσθέτουμε ελάχιστο νερό και ανάλογο αλάτι (μόνο για τη σάλτσα άν χρειαστεί γιατι το χταπόδι έχει αρκετό). Σβήνουμε τη φωτιά και πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο δυόσμο και καρύδι.