Η κυβέρνηση του Α.Σαμαρά μετά την κυβερνητική κρίση λόγω ΕΡΤ είναι σχεδόν βέβαιο πως κατελήφθη από το ίδιο νόσημα που καταλαμβάνονται όλες οι κυβερνήσεις. Την απώλεια επαφής με την πραγματικότητα.

Παλαιότερα στο μικρόκοσμο της γυάλινης σφαίρας στον οποίο διαβιούν αρκετοί πολιτικοί μας, είχαμε ακούσει τα πάντα. Από αλλαγή και εκσυγχρονισμό μέχρι σεμνότητα και ταπεινότητα, το \”λεφτά υπάρχουν\” και πρόσφατα το \”success story\”. Όλες αυτές οι ανόητες φράσεις όμως λέγονταν από πρωθυπουργούς και κυβερνώντες που ουδεμία εικόνα είχαν της πραγματικότητας εκτός από τα γκάλοπ και το τι τους μετέφεραν οι βουλευτές από τις περιφέρειές τους.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου θεώρησε \”αλλαγή\” τη διόγκωση του δημοσίου τομέα και τους πακτωλούς χρημάτων στον διψασμένο από χρήμα κοσμάκη. Ο Κ.Καραμανλής με τις καταστροφικές του κυβερνήσεις και τα \”δικά μας παιδιά\” θεωρούσε σεμνότητα το έργο που επιτελέσθη.

Ο Γ.Παπανδρέου ονόμασε \”σωτηρία\” την έλευση του καταστροφέα των εθνών ΔΝΤ και μάλιστα αναλύει σε ομιλίες του στο εξωτερικό αυτή του την επιλογή. Ο Α. Σαμαράς που έκανε κάποια μικρά βήματα για την αξιοπιστία της χώρας βιάστηκε και ονόμασε τα μικρά αχνά σημάδια ανάκαμψης ως success story. Ανάκαμψη που όμως βασίστηκε σε τρίχρονη τεράστια ύφεση, φόρους και περικοπές και απώλεια του ενός τρίτου του πλούτου της χώρας.

Η κόπωση αυτή της κοινής γνώμης θεωρήθηκε από κάποιους πιθανότατα ως συνήθεια του Έλληνα πολίτη στα μέτρα και ως λευκή επιταγή για να συνεχιστούν οι περικοπές. Κάποιοι λένε φταίει κι ο Μανιτάκης που δεν απολύει κανένα, κάποιοι τα βάζουν με τους Ρώσους που μας πούλησαν ξανά.

Η ΕΡΤ σαφέστατα ήταν πεδίο δόξης λαμπρόν για \”μεταρρυθμίσεις\”. Όμως κανείς στη ΝΔ δεν σκέφτηκε πως με τόσο απότομο τρόπο παύσης λειτουργίας ακόμα και για μια βδομάδα, θα ξυπνήσει η κρυμμένη δυσαρέσκεια και η καταπιεσμένη συνείδηση μεγάλου μέρους των πολιτών. Ουδείς προέβλεψε πως με μεθόδους ξαφνικού θανάτου θα προσέφεραν βούτυρο στο ψωμί της αξιωματικής αντιπολίτευσης που, αν το πάρουμε και δημοσκοπικά, είναι σε απόσταση αναπνοής από τη ΝΔ.

Από την άλλη, οι κραυγές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ αποσκοπούν στο να μη θεωρηθούν υπεύθυνοι για την ΕΡΤ και να μην καταβαραθρωθούν εκλογικά. Η συγκυβέρνηση όμως που διατηρούν με τη ΝΔ έχει ήδη επιφέρει φθορά και στους 2 και αν γίνουν πράγματι εκλογές ελλοχεύει ο κίνδυνος αποδεκατισμού των με παράλληλη ενίσχυση της Χρυσής Αυγής.

Σε τελική ανάλυση λοιπόν η εσπευσμένη κίνηση του κ. Σαμαρά ήταν λανθασμένη και θα έπρεπε εκ βάθρων να αναθεωρηθεί η υπερ-φιλόδοξη ιδέα του success story. Στο εξής οι όποιες διαπραγματεύσεις με την Τρόϊκα θα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη πως δεν περισσεύει πολλή υπομονή στους πολίτες για μέτρα-σοκ. Η δε κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψη της πως τα όποια εύσημα δεν αποτελούν μετάλλια και δάφνες ειδικά όσο η χώρα παραμένει σε ύφεση. Οι δε λευκές επιταγές στον κ. Σαμαρά απλά υπάρχουν μόνο στη φαντασία κάποιων συμβούλων του.

Ο γυάλινος κόσμος της πολιτικής είναι εύθραυστος και παραμορφώνει την πραγματικότητα. Από την Ελλάδα των Ολυμπιακών αγώνων 9 χρόνια πριν μας χωρίζουν αιώνες στην πραγματικότητα. Και από το θρίαμβο της Εθνικής στην Πορτογαλία δεν έχουν μείνει και πολλά πράγματα εκτός τον Καραγκούνη. Για αυτό η νέα Ελλάδα πρέπει να χτιστεί βήμα-βήμα και με ανακούφιση των πληγέντων το περισσότερο. Χωρίς αψυχολόγητες ενέργειες και χωρίς ανύπαρκτες εμμονές περί επιτυχίας.

Μανόλης Μπουχαλάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook