Στο κέντρο υγείας Τζερμιαδων, στο οροπέδιο Λασιθιου , στα 900 μέτρα υψόμετρο, η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου του Αγ. Νικολάου, όπως καταγγέλουν οι γιατροί του ΚΥ, αποφάσισε να αφήσει να εφημερεύει κάποιες ημέρες ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ γιατρός.

Ο νόμος ορίζει ρητά ότι σε κάθε εφημερία πρέπει να υπάρχουν το ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ 2 ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΕΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΟ ΕΦΗΜΕΡΙΑ για να υπάρξει ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και για να μην θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωες ………

Στο οροπέδιο Λασιθίου βρίσκεται το Δικταίο Άντρο (η σπηλιά του Δία) που είναι ο τρίτος πιο επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος στην Κρήτη. Η έλλειψη ιατρών και ασθενοφόρου θέτει σε κίνδυνο τους χιλιάδες επισκέπτες του.

Η πιθανότητα να συμβεί κάτι που όλοι απευχόμαστε κατά την απουσία του μοναδικού ιατρού, μπορεί να χαρακτηρίσει το οροπέδιο Λασιθίου ως επισφαλή και επικίνδυνο ταξιδιωτικό προορισμό, προκαλώντας ακόμα και οικονομικό πλήγμα στους κατοίκους της περιοχής.

Στα μέσα του μήνα (14/6), όπως αναφέρουν οι γιατροί,  " πληροφορηθήκαμε για νέες περικοπές εφημεριών αφήνοντας το Κέντρο Υγείας Τζερμιάδων τέσσερις ημέρες με έναν εφημερεύοντα ιατρό.

Ένα κέντρο υγείας άγονο, ορεινό χωρίς ασθενοφόρο τα απογεύματα και με 2 νοσηλεύτριες και 1 μαία,οι οποίες εκτός των καθηκόντων τους στις περισσότερες βάρδιες τους εκτελούν παράλληλα και χρέη φύλακα.

Στα επείγοντα περιστατικά ο ιατρός υποχρεούται να συνοδεύσει τον ασθενή με το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και να λείψει από το Κ.Υ για τουλάχιστον 3 ώρες ή και παραπάνω, ψάχνοντας πολλές φορές πως θα επιστρέψει από το νοσοκομείο, αφήνοντας στο Κ.Υ μόνο τον φύλακα.

Το Κ.Υ ξαναγυρνά σε εποχές που όλοι θα ήθελαν να ξεχάσουν, όταν εφημέρευε ένας αγροτικός ιατρός και φόρτωναν τους ασθενείς στις καρότσες των αγροτικών κάνοντας την προσευχή τους.

Εμείς δεν αγωνιζόμαστε για περισσότερα χρήματα αλλά για ασφαλείς εφημερίες. Άλλωστε εδώ και δυόμιση χρόνια κάθε μήνα κάνουμε από μόνοι μας και μια εφημερία εξτρα ΑΠΛΗΡΩΤΗ εν γνώση της διοίκησης του νοσοκομείου λόγω του ότι είμαστε λίγοι σε αριθμό ………
"

ενώ συνεχίζοντας οι γιατροί επισημαίνουν ότι η οικονομική κρίση δεν πρέπει να οδηγεί σε εκπτώσεις στην υγεία των πολιτών

"Αυτοί που διοικούν και παίρνουν αποφάσεις πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι βρίσκονται σε αυτές τις θέσεις όχι για να να επιδεικνύουν πόσο καλοί λογιστές ή πόσο ισχυροί είναι, αλλά για να εξυπηρετούν τους πολίτες εξασφαλίζοντας τους υπηρεσίες αντάξιες μιας ευρωπα΄ι΄κής χώρας.

Τα Κ.Υ της Κρήτης, από τα πιο καλά οργανωμένα της Ελλαδας, έγιναν με κόπο και προσπάθειες ετών από τους καθηγητές κ Φιλαλήθη και κ Λιονή ,τους ιατρούς και το προσωπικό των Κ.Υ.

Θα ήταν λοιπόν άδικο να χαθεί όλη αυτή η προσπάθεια,εξ΄αιτίας αυτών που αποτιμούν την ανθρώπινη ζωή σε ευρώ και θετικούς οικονομικούς ισολογισμούς" καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους.