Στα περίπου 8 δισ. ευρώ υπολογίζεται το «διακύβευμα» της τρέχουσας αξιολόγησης από την τρόικα, που αναχώρησε από την Αθήνα και θα επανέλθει πριν από τέλη της επόμενης εβδομάδας, ώστε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, ει δυνατόν έως τις 8 Ιουλίου.

Εν τω μεταξύ, αύριο αναμένεται η εκταμίευση 3,3 δισ. από την Ευρωζώνη, από την προηγούμενη αξιολόγηση. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά στις επικείμενες διαπραγματεύσεις, να υπάρξει προέγκριση για τις δύο δόσεις του τρίτου και του τετάρτου τριμήνου από την Ευρωζώνη και διάθεση ποσών που αντιστοιχούν σε επιστροφές κερδών από ομόλογα που κατείχε η ΕΚΤ (SMP\’s). Από τις δύο αυτές πηγές προκύπτει ένα ποσό συνολικού ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ. Επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ αναμένεται από το ΔΝΤ. Ειδικότερα τα 8 δισ. ευρώ αφορούν σε:

1. Περίπου 4 δισ. από EFSF και SMP\’s. Στα ποσά αυτά είναι οι δύο δόσεις από την Ευρωζώνη για τρίτο και τέταρτο τρίμηνο 2013, της τάξης των 3 δισ. ευρώ και επιπλέον 1 δισ. από τα SMP\’s, που έχουν ήδη εγκριθεί και αναμένουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

2. 1,8 δισ. ευρώ από ΔΝΤ

3. Επιπλέον περίπου 2 δισ. από SMP\’s που δεν έχουν ακόμη εγκριθεί, εν αναμονή της αξιολόγησης.

Η συγκεκριμένη απόφαση ίσως σχετίζεται και με την καθυστέρηση με τα ANFA. Xθες το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους της ευρωζώνης και της Ελλάδας έκανε λόγο για ενδεχόμενο χρηματοδοτικό κενό έως 2 δισ. φέτος, εξαιτίας της εμπλοκής με τα ANFA.

Πρόκειται για την υποχρέωση που είχαν αναλάβει οι κεντρικές τράπεζες στη συμφωνία του Νοεμβρίου να μετακυλήσουν χρονικά λήξεις ελληνικών ομολόγων, κάτι που ακόμη δεν έχει γίνει αφού ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες το θεωρούν απευθείας χρηματοδότηση από την ΕΚΤ. Για το θέμα διεξάγονται τεχνικές συζητήσεις για την κάλυψη της «τρύπας» σημείωσε Έλληνας αξιωματούχος.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook