Κοιμούνται σε αυτοσχέδια κρεβάτια, σε αυτοσχέδια σπίτια. Κάποια έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους. Η ζωή τους μπορεί να σοκάρει εμάς στη Δύση. Ή ίσως και να μην μας σοκάρει πια αφού τείνουμε να συνηθίζουμε σε τέτοιες εικόνες.

Τα ίδια τα προσφυγόπουλα από τη Συρία, ωστόσο, πιθανόν να θεωρούν τους εαυτούς τους τυχερούς αφού είναι ακόμα στη ζωή, αντίθετα με 93.000 άλλους Σύρους που έχουν χαθεί κατά τη διάρκεια του 2ετούς πλέον πολέμου στη χώρα.

Τα παιδιά στις φωτογραφίες που ακολουθούν είναι μεταξύ του 1,6 εκατομμυρίου προσφύγων που πέρασαν τα σύνορα της Συρίας προς την Τουρκία, την Ιορδανία, το Λίβανο και την Αίγυπτο για να γλιτώσουν από τη βία που διαλύει τη χώρα τους.

Κάποια από τα παιδιά αυτά δεν έχουν σωματικά τραύματα και είναι σε καλύτερη μοίρα από άλλα. Ωστόσο όλα θα υποφέρουν εφ’ όρου ζωής από τα ψυχικά τραύματα που σφράγισαν τις ζωές τους.

Κι είναι τόσο κυνικό που τα παιδιά αυτά θα πρέπει να θεωρηθούν και «τυχερά». Αλλά σύμφωνα με την έκθεση της οργάνωσης «Save The Children», που έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες του βραβευμένου φωτογράφου Moises Saman, υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις παιδιών τραυματισμένων ή αφυδατωμένων που κυριολεκτικά αφέθηκαν να πεθάνουν στην άκρη του δρόμου.

Στην έκθεση αναφέρεται η περίπτωση ενός 12χρονου αγοριού που αφέθηκε να πεθάνει από αιμορραγία δίπλα στη νεκρή από σφαίρα μητέρα του. Η ομάδα με την οποία επιχειρούσαν να διασχίσουν τα σύνορα αναγκάστηκε να τον αφήσει πίσω καθώς ο καθένας έδινε τη δική του μάχη για επιβίωση.

Σε μία άλλη περίπτωση ένα μωρό αποχωρίστηκε από τη μητέρα του μέσα στη ζέστη και πέθανε λόγω έλλειψης γάλακτος.

Μικρά παιδιά ποδοπατήθηκαν την ώρα που ομάδα Σύρων έτρεχε να σωθεί εν μέσω πυροβολισμών.

Ο Μοχάμεντ, ένας από τους πρόσφυγες που έφτασε στο Λίβανο έπειτα από περπάτημα 5 ημερών χωρίς τροφή και νερό θυμάται πώς οι άνθρωποι με τους οποίους βάδιζε έτρεχαν να κρυφτούν πίσω από δέντρα όταν δέχονταν πυρά.

«Εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν καθ’ οδόν, δεν μπορούσαμε να τους βοηθήσουμε όλους, κάποιους αναγκαστήκαμε να τους αφήσουμε πίσω», αφηγείται. «Κάποιοι πέθαιναν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και δεν μπορούσαμε ούτε να τους θάψουμε γιατί το έδαφος ήταν πολύ σκληρό και δεν μπορούσαμε να σκάψουμε. Απλά καλύπταμε το σώμα τους με πέτρες…»

Ένα εκατομμύριο πρόσφυγες διέσχισαν τα σύνορα της Συρίας αναζητώντας μια καλύτερη ζωή το Μάρτιο. Υπολογίζεται πως αν οι πρόσφυγες συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τη χώρα με τον ίδιο ρυθμό δεν θα υπάρχουν πολίτες το 2014!

«Τα παιδιά στη Συρία σκοτώνονται, βασανίζονται, στρατολογούνται και κακοποιούνται με ρυθμούς που προκαλούν τρόμο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης «Save the Children» Justin Forsyth.«Χωρίζονται από τους γονείς τους και κάποια ξεψυχούν τραυματισμένα στην άκρη του δρόμου. Την ίδια στιγμή οι συνθήκες αυτές είναι καταδίκη για τα πιο αδύναμα και τα πιο ευάλωτα μωρά. Εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια», πρόσθεσε.

«Περισσότεροι από τους μισούς Σύρους πρόσφυγες είναι παιδιά και πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν τραγικές προσωπικές ιστορίες. Είναι επείγον να φτάσουμε σε όλους όσοι έχουν παγιδευτεί μέσα στη Συρία αλλιώς οι τρομακτικές ιστορίες θα πληθύνουν», τόνισε.

Δείτε τις φωτογραφίες

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook