Το στρατό κινητοποίησαν οι ινδικές αρχές για να βοηθήσει τους πλημμυροπαθείς στη βόρεια Ινδία από τη σφοδρή κακοκαιρία που έχει σκοτώσει 150 ανθρώπους, παρέσυρε σπίτια, γέφυρες και κατέστρεψε δρόμους.

Ωστόσο οι τοπικές θρησκευτικές αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο απολογισμός θα αυξηθεί κάνοντας λόγο για τουλάχιστον χίλιους νεκρούς.

«Υπάρχουν παντού πτώματα, υπολογίζουμε ότι τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους», δήλωσε ο Γκανές Γκοντιγιάλ, πρόεδρος ενός ιδρύματος μνημείων στις πόλεις Κενταρνάθ και Μπαντρινάθ.

Βουλευτής του κρατιδίου έκανε λόγο ακόμη και για 2.000 νεκρούς, χωρίς οι υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων να μπορούν να επιβεβαιώσουν. «Η περιοχή έχει καταστραφεί ολοσχερώς, δεν έχει μείνει τίποτε», είπε η Σάιλα Ράνι Ραουάτ.

Βγήκε ο στρατός να σώσει τους πλημμυροπαθείς

Δέκα χιλιάδες στρατιώτες με την υποστήριξη ελικοπτέρων έχουν αναπτυχθεί για να προσφέρουν πρώτες βοήθειες στους πληγέντες, τους τουρίστες και τους προσκυνητές, ενώ πολλοί θα μεταβούν στο «κρατίδιο των θεών» που οφείλει το όνομά του στο πλήθος των ναών του και των ινδουιστικών βωμών.

Οι στρατιώτες θα μείνουν εκεί έως τις 20 Ιουνίου για να προσφέρουν πρώτες βοήθειες, ιατρικό υλικό, αεροπορικά μέσα μεταφοράς, ανακοίνωσε ο στρατός.

Οι στρατιώτες θα προσπαθήσουν να φθάσουν το συντομότερο στην περιοχή Κενταρνάθ. «Ουδέποτε έχω δει κάτι τέτοιο. Ολόκληροι δρόμοι και χωριά κατεστραμμένοι. Υπάρχουν παντού ερείπια», είπε αξιωματικός του στρατού.

Πλημμύρες και κατολισθήσεις κατέστρεψαν πολλά σπίτια, κτίρια, παρέσυραν αυτοκίνητα, γέφυρες και μικρούς δρόμους, αποκλείοντας χωριά και τουλάχιστον 65.000 κατοίκους. Στο γειτονικό Νεπάλ ο απολογισμός είναι 22 νεκροί.

Η έλευση του μουσώνα δύο εβδομάδες νωρίτερα από τη συνήθη ημερομηνία έπιασε εξ απήνης τις αρχές και έδειξε μια ακόμη φορά κενά στα προγράμματα πρόληψης και βοήθειας.


newsbeast.gr