Λύση στο «και πέντε»: διαπραγματευτές από τα κράτη-μέλη της ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο συμφώνησαν στη χρηματοδότηση του κοινοτικού προϋπολογισμού στην περίοδο 2014-2020.

Όπως ανακοίνωσε η ιρλανδική προεδρία στις Βρυξέλλες, το συνολικό πλαίσιο «δημοσιονομικών προοπτικών» όπως επισήμως αποκαλείται, ανέρχεται σε 997 δισ. ευρώ. Οι περισσότερες δαπάνες, συνολικά 325 δισ., προβλέπονται για τα διαρθρωτικά ταμεία που χρηματοδοτούν δράσεις στις πιο φτωχές περιφέρειες της ΕΕ, ενώ η αγροτική πολιτική θα απορροφήσει 278 δισ. ευρώ. Επίσης, τα κράτη- μέλη συμφώνησαν να επανεξετάσουν το πλαίσιο χρηματοδότησης το 2016, υποβάλλοντας προτάσεις για ενδεχόμενη τροποποίηση της συμφωνίας. Δεν κατάφεραν ωστόσο να βρουν λύση στο έλλειμμα του κοινοτικού προϋπολογισμού για το 2013, που ανέρχεται ήδη στα 11,2 δισ..

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας και προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών Έιμον Γκίλμορ δηλώνει ότι «είναι μία καλή μέρα για την Ευρώπη» και είναι σημαντικό ότι βρέθηκε επιτέλους συμβιβαστική λύση για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού τα επόμενα χρόνια. Τον συμβιβασμό χαιρετίζει και ο Επίτροπος για τον προϋπολογισμό Γιάνους Λεβαντόφσκι, επισημαίνοντας ότι «προσφέρει ευέλικτα εργαλεία χρηματοδότησης» και επιτρέπει στις Βρυξέλλες να παράσχουν βοήθεια σε έκτακτες περιπτώσεις, για παράδειγμα στους πληγέντες από τις πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη.

Εκκρεμεί η έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου

Ο συμβιβασμός των Βρυξελλών θα πρέπει να εγκριθεί και από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, κάτι που ακόμη δεν θεωρείται αυτονόητο.

Πολλοί ευρωβουλευτές, ιδιαίτερα από την ομάδα των σοσιαλιστών και δημοκρατών, αντιδρούν στη συμφωνία των 997 δισ. ευρώ, εκτιμώντας ότι δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξανόμενες αρμοδιότητες και ανάγκες χρηματοδότησης της ΕΕ.

«Δεν είναι ικανοποιητικός ο συμβιβασμός» δηλώνει χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής των σοσιαλδημοκρατών και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ιβαΐλο Κάλφιν μέσω Twitter.

Για πρώτη φορά πάντως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «πέρασε» τη θέση του για ένα χρονοδιάγραμμα σχετικά με τους «ίδιους πόρους» της ΕΕ τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τη σχετική πρόταση των ευρωβουλευτών, το μεγαλύτερο μέρος των κοινοτικών κονδυλίων δεν θα πρέπει να προέρχεται από τους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών- μελών, αλλά από νέα φορολόγηση, αποκλειστικά για την ΕΕ.

zougla.gr: Κ. Μπετινάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook