Tην καταγραφή των διαστάσεων του προβλήματος, την πιστοποίηση των ζημιών και την προώθηση του αιτήματος για αποζημίωση των παραγωγών του Μεραμβέλλου, ζητά η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεραμβέλλου, διαπιστώνοντας ότι ελάχιστοι θα είναι φέτος οι ελαιοπαραγωγοί που θα μαζέψουν καρπό και θα παράγουν λάδι στην περιοχή.

Το πρόβλημα της ακαρπίας και της σχινοκαρπίας είναι εκτεταμένο, σε βαθμό που ελάχιστες είναι οι «νησίδες» – κι αυτές στις ημιορεινές ζώνες – όπου προσδοκάται να υπάρξει περιορισμένη παραγωγή, όπως ανέφερε ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Λασιθίου Μιχ. Γιαπιτζάκης.

Η μόνη περιοχή όπου παρατηρούνται κάποια σημεία όπου διαπιστώνεται ομαλή καρπόδεση στο Μεραμβέλλο, είναι η περιοχή Ζενίων.

Επεσήμανε ότι ακόμη δεν μπορεί με σιγουριά να διαπιστωθεί η εξέλιξη και κατάληξη της διαδικασίας καρπόδεσης στα ημιορεινά της Σητείας και της Ιεράπετρας, όπου ο καρπός είναι πολύ μικρός.

Επιπλέον, όπως είπε ο Διευθυντής, η Υπηρεσία προσανατολίζεται στο να μην πραγματοποιήσει καθόλου ψεκασμούς για την καταπολέμηση του δάκου στην περιφέρεια του Μεραμβέλλου.

Εξετάζεται, αν και σε ποιες ζώνες θα πραγματοποιηθούν ψεκασμοί στην ημιορεινή περιοχή Σητείας και Ιεράπετρας.

paseges.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook