Την ανησυχία του ΔΝΤ για την πορεία του ελληνικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων εξέφρασε σήμερα Παρασκευή ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον. Οι δηλώσεις Λίπτον έρχονται μια ημέρα αργότερα από το δημοσίευμα των Financial Times το οποίο αποκάλυπτε τις ανησυχίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το δημοσίευμα που επικαλούταν αξιωματούχους που εμπλέκονται στο χειρισμό του προγράμματος διάσωσης ανέφερε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προετοιμάζεται να αναστείλει τις δόσεις προς την Ελλάδα από τον επόμενο μήνα, εφόσον οι ηγέτες της Ευρωζώνης δεν καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό των 3 -4 δισ. ευρώ που έχει δημιουργηθεί στο πρόγραμμα διάσωσης 172 δισ. ευρώ της Ελλάδας.

Όπως υποστήριζε η βρετανική εφημερίδα το κενό δημιουργήθηκε μετά την άρνηση των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης να μετακυλίσουν τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους και επιβαρύνεται και από το ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έχει βγει εκτός χρονοδιαγράμματος.

Συγκεκριμένα οι εθνικές κεντρικές τράπεζες κλήθηκαν από τους ευρωπαίους ηγέτες να μετακυλίσουν 3,7 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα, αρνήθηκαν ωστόσο να το πράξουν όταν έφτασε η πρώτη λήξη τον περασμένο μήνα. Αυτό ανάγκασε τους δανειστές να επιταχύνουν την πληρωμές δόσεων που αρχικά είχε σχεδιαστεί να διατεθούν για άλλους σκοπούς αργότερα στη διάρκεια του προγράμματος.

Το δημοσίευμα έφερε το ΔΝΤ να έχει προειδοποιήσει τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι το χρηματοδοτικό θα το αναγκάσει να σταματήσει τις εκταμιεύσεις δόσεων της βοήθειας στα τέλη Ιουλίου.

Πληροφορίες του in.gr αναφέρουν πως ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ρέζα Μογκαντάμ ενημέρωσε χθες το Eurogroup για το θέμα και έλαβε σχετικές διαβεβαιώσεις.

Βάσει καταστατικού το ΔΝΤ δεν μπορεί να εκταμιεύσει δόση δανείου, αν δεν είναι διασφαλισμένη η χρηματοδότηση του επόμενου 12μηνου. Καθώς το ελληνικό πρόγραμμα εμφανίζει χρηματοδοτικό κενό 4,6 δισ. ευρώ από το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και περίπου 6,5 δισ. ευρώ το 2015 θα πρέπει ένα χρόνο νωρίτερα , δηλαδή τον Ιούλιο του 2013 να εξασφαλισθεί ότι το προγραμμα θα είναι επαρκώς χρηματοδοτημένο από την Ευρωζώνη έως και τον Ιούλιο 2014.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι χθες το βράδυ το ΔΝΤ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως εάν η αξιολόγηση της τρόικας ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου δεν θα υπάρξουν προβλήματα χρηματοδότησης, καθώς το ελληνικό πρόγραμμα έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέχρι το τέλος Ιουλίου 2014.

Πάντως, η μη επίτευξη του στόχου για έσοδα 2,6 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αναθεωρεί τα δεδομένα της έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους κάτι που επισημάνθηκε από τον αναπληρωτή γενικό διευθυντής του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον ο οποίο δήλωσε σήμερα Παρασκευή πως η πορεία της Ελλάδας στις ιδιωτικοποιήσεις προκαλεί ανησυχία.

in.gr/Θανάσης Κουκάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook