Καθησυχαστικοί παραμένουν οι επιστήμονες του ερευνητικού κέντρου «Δημόκριτος», παρά την πρόσφατη αναβάθμιση του πυρηνικού ατυχήματος στη Φουκουσίμα στην ανώτατη βαθμίδα σοβαρότητας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, για δεύτερη φορά, διαβεβαίωσαν και πάλι ότι δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος για το περιβάλλον της χώρας μας και για την υγεία των κατοίκων της.

Οι ειδικοί ερευνητές του Ινστιτούτου Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ακτινοπροστασίας τόνισαν ότι οι μέχρι τώρα μετρήσεις δείχνουν μεν κάποια ίχνη ραδιενέργειας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν εμπνέουν ανησυχία, καθώς βρίσκονται πολύ κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια.

Ο ερευνητής δρ. Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης ανέφερε ότι, κατά το τελευταίο δεκαήμερο, καταγράφονται κάποια ίχνη των ραδιοϊσοτόπων ιωδίου-131, καισίου-137 και καισίου-134, όμως οι συγκεντρώσεις τους είναι χιλιάδες φορές κάτω από το φυσιολογικό επίπεδο, συνεπώς δεν υπάρχει κανείς κίνδυνος ούτε με την εισπνοή του αέρα, ούτε με τις εναποθέσεις στο έδαφος ή την θάλασσα. Αυτό ισχύει, όπως είπε, τόσο για την Αττική, όσο και για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Η ερευνήτρια δρ Ε. Φλώρου ανέφερε ότι κακώς γίνεται λόγος για ραδιενεργό «νέφος» στην Ελλάδα, αφού στην πραγματικότητα υπάρχουν απλώς κάποια πολύ αραιωμένα ραδιενεργά ίχνη που μεταφέρονται με τους ανέμους από την Ιαπωνία και έτσι «ο κίνδυνος είναι ανύπαρκτος», όπως είπε. Για το γάλα στην χώρα μας, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία ραδιολογική επικινδυνότητα, ούτε για τα άλλα εγχώρια τρόφιμα.

Αλλά και για τα εισαγόμενα προϊόντα από την περιοχή της Ασίας, επεσήμανε ότι οι συγκεντρώσεις ραδιενεργών στοιχείων είναι πολύ χαμηλές, όπως δείχνουν τα συνολικά περίπου 100 δείγματα εισαγομένων τροφίμων που έχουν ως τώρα εξεταστεί. Οι έλεγχοι συνεχίζονται πάντως σε συνεχή βάση για τα προϊόντα ειδικά από την Ιαπωνία, κυρίως ζωοτροφές και ιχθυοτροφές για ιχθυοκαλλιέργειες, αλλά και σε αυτές τα ραδιενεργά ίχνη είναι πολύ μικρά.

Ακόμα, η κα Φλώρου επεσήμανε ότι έχουν γίνει μετρήσεις και στα νερά του Αιγαίου, που δείχνουν ότι αυτά δεν έχουν επηρεαστεί καθόλου από ραδιενέργεια. Τέλος, για τα οχήματα που εισάγονται από την Ιαπωνία, είπε ότι αρκεί ένα καλό πλύσιμό τους για να φύγουν τυχόν υπολείμματα ραδιενεργού σκόνης.

Ο ερευνητής δρ. Αθανάσιος Σφέτσος ανέφερε ότι οι ραδιενεργοί ρύποι φτάνουν στην Ελλάδα δέκα έως 12 μέρες μετά την έκλυσή τους στην Ιαπωνία, όταν είναι πια πολύ αραιωμένοι, άρα ακίνδυνοι. Ο ερευνητής δρ. Ανδρέας Οικονομόπουλος εκτίμησε ότι τα πράγματα θα βαίνουν όλο και καλύτερα τους επόμενους μήνες και η κατάσταση στην Ιαπωνία δεν θα επιδεινωθεί.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook