Απάνθρωπο δουλεμπόριο με θύματα Ρουμάνους εργάτες αποκαλύφθηκε στην Ηλεία, ύστερα από αιφνιδιαστική επιχείρηση του Τμήματος Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων, της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, στην περιοχή Κουρτέσι.

Οι αστυνομικοί είχαν πληροφορίες ότι αλλοδαποί, υπήκοοι Ρουμανίας, κρατούνται παράνομα από Έλληνα και ομοεθνείς τους, σε περιοχή της Ηλείας, που τους εξαναγκάζουν να εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες.

Κατόπιν αυτού, ομάδα αστυνομικών εντόπισε την περιοχή και διαπίστωσε ότι δέκα αλλοδαποί εργάζονταν κάτω από την επίβλεψη τριών «επιστατών», οι οποίοι και συνελήφθησαν. Πρόκειται για έναν Έλληνα από την περιοχή, 32 ετών, και δύο Ρουμάνους, 32 και 30 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για εμπορία ανθρώπων και παράβαση του νόμου περί όπλων, ενώ αναζητούνται δύο ακόμη υπήκοοι Ρουμανίας.

Κοντά στο σημείο υπήρχαν παραπήγματα στα οποία υποχρέωναν τους εργάτες-δούλους να διαμένουν, όπου βρέθηκαν άλλοι 25 Ρουμάνοι.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, ο 30χρονος συλληφθείς Ρουμάνος είχε προσεγγίσει τους εργάτες πριν από δύο εβδομάδες στη Ρουμανία και, εκμεταλλευόμενος τη δεινή οικονομική τους κατάσταση, τους υποσχέθηκε νόμιμη εργασία σε αγροτικές καλλιέργειες στη χώρα μας, με αμοιβή 25 ευρώ την ημέρα και διαμονή σε δωμάτια.

Όταν έφτασαν στην Ελλάδα, ο 32χρονος Έλληνας τους εγκατέστησε σε αυτοσχέδια παραπήγματα και την επόμενη μέρα, αφού άρχισαν να εργάζονται στη συγκομιδή φράουλας, παραλάμβανε ο ίδιος την αμοιβή τους από τους ιδιοκτήτες των θερμοκηπίων, χωρίς να τους την αποδίδει.

Ταυτόχρονα, τους υποχρέωνε να εφοδιάζονται από τον ίδιο τα απαραίτητα για τη διατροφή τους, χρεώνοντάς τους μεγάλα ποσά, ενώ τους απαγόρευε να απομακρυνθούν από τα παραπήγματα.

Όταν κάποιος από τους εργάτες κουραζόταν, οι συλληφθέντες τον ξυλοκοπούσαν και ασκούσαν πάνω του έντονη ψυχολογική βία, ενώ πυροβολούσαν και με κυνηγετική καραμπίνα στον αέρα, για να συνεχίσουν όλοι να δουλεύουν μέχρι το βράδυ.

Κατά την έρευνα της αστυνομίας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το κυνηγετικό όπλο, ένα κινητό τηλέφωνο, πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων με ονόματα και αντίστοιχα ποσά, τέσσερις κάρτες αναλήψεων και 1.045 ευρώ.

Στους παθόντες, οι οποίοι βρίσκονται σε πολύ κακή ψυχολογική και σωματική κατάσταση, παρασχέθηκε βοήθεια και προστασία από το Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αμαλιάδας.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook