Να αποσυρθούν οι υπουργοί της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση Σαμαρά αποφασίστηκε στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, έπειτα από σχετική εισήγηση του Φώτη Κουβέλη. Επίσης, αποφασίστηκε ότι η ΔΗΜΑΡ θα στηρίζει την κυβέρνηση ανάλογα με την περίπτωση και με βάση την κεντρική κατεύθυνση.

Με την εισήγηση του προέδρου του κόμματος συντάχθηκε η πλειονότητα των μελών της ΚΟ -αν και υπήρξαν και αντίθετες φωνές- γεγονός που ανοίγει το δρόμο για δικομματική κυβέρνηση και ανασχηματισμό.

Δείτε εδώ τα πρόσωπα που αποχωρούν από την κυβέρνηση

Κοινή δήλωση \”βόμβα\” στελεχών της ΔΗΜΑΡ

Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα δόθηκε στη δημοσιότητα γραπτή κοινή δήλωση τεσσάρων στελεχών της ΔΗΜΑΡ που εκφράζουν την αντίθεσή τους στην απόφαση για αποχώρηση από την κυβέρνηση

Τέσσερα ακόμα στελέχη της ΔΗΜΑΡ διαφωνούν με την απόφαση να αποσυρθούν οι υπουργοί του κόμματος από την κυβέρνηση Σαμαρά, απόφαση που ελήφθη στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, έπειτα από σχετική εισήγηση του Φώτη Κουβέλη.

Τα 4 στελέχη της Εκτελεστικής Γραμματείας, λένε πως η τακτικη του Κουβέλη θα έχει αυτοκτονικά αποτελέσματα.

Υπενθυμίζεται ότι οι νέες αυτές διαφωνίες έρχονται να προστεθούν σε εκείνες των βουλευτών Ψαριανού και Οικονόμου (δείτε εδώ)

Ολόκληρη η γραπτή κοινή δήλωση έχει ως εξής

\”Το άλμα στο κενό έγινε. Η Δημοκρατική Αριστερά μεγεθύνοντας αδικαιολόγητα μια διαφωνία της ως προς το εργασιακό καθεστώς στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, αποφάσισε να εγκαταλείψει την κυβέρνηση.

Η κίνηση αυτή φοβόμαστε πως επικαλείται τον αδιαμφισβήτητο πολιτικό τυχοδιωκτισμό της ΝΔ ως πρόσχημα για την απόσειση του βάρους των κυβερνητικών ευθυνών.

Η ΔΗΜΑΡ, ενώ η κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα επιβάλλει ενεργότερη συμμετοχή και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, εγκαταλείπει την εθνική προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση, αποδομεί την ιδέα της αριστεράς της ευθύνης, επιστρέφοντας ουσιαστικά στα ειωθότα του αριστερού αρνητισμού, ως μια ήπια εκδοχή ΣΥΡΙΖΑ.

Το αφήγημα της ανοχής και της προγραμματικής αντιπολίτευσης που θα προβληθεί ως εναλλακτική στην κυβερνητική συμμετοχή δεν έχει ακροατήριο και θα είναι αυτοκτονικό ως προς τα αποτελέσματά του.

Γιάννης Αντωνίου
Γεράσιμος Γεωργάτος
Σταύρος Λιβαδάς
Δώρα Τσικαρδάνη\”

Tην παραίτησή τους υπέβαλαν Μανιτάκης, Ρουπακιώτης και Φωτεινή Σκοπούλη

Την παραίτησή τους στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά υπέβαλαν και επισήμως, το απόγευμα της Παρασκευής, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακίωτης και η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη.

Εκτός των κ.κ. Μανιτάκη και Ρουπακιώτη, καθώς και της Φωτεινής Σκοπούλη, από τη ΔΗΜΑΡ προέρχεται και ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου (υφυπουργός Παιδείας).

Η επίσημη ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ

«Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Η ΔΗΜΑΡ έδωσε και θα δώσει τη μάχη για την παραμονή της χώρας στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο.

» Η ΔΗΜΑΡ θα είναι παρούσα σε αυτή τη μάχη με τις δικές της διακριτές πολιτικές θέσεις. Η ΔΗΜΑΡ επιμένει στη μεταρρυθμιστική της πολιτική και στην αναζήτηση και διεκδίκηση λύσεων μέσα στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

» Αυτή θα είναι η πολιτική μας παρουσία.

» Σε αυτή την προσπάθεια η ΔΗΜΑΡ θα είναι ενεργή, αλλά και αντίθετη σε αυθαιρεσίες, αυταρχισμούς και πολιτικές που προωθούν κομματικές επιλογές και δεν υπηρετούν την ανόρθωση της χώρας, της κοινωνίας και τους δημοκρατικούς θεσμού».

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Πιο συγκεκριμένα, στο ερώτημα που τέθηκε σε ψηφοφορία στην ΚΟ και στην Εκτελεστική Επιτροπή (δύο ξεχωριστές ψηφοφορίες) για εάν πρέπει να αποσυρθούν οι υπουργοί της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, υπέρ της πρότασης ψήφισαν 11 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν δύο (Ψαριανός και Οικονόμου), ενώ ο Σπύρος Λυκούδης απείχε.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή υπέρ της πρότασης ψήφισαν 20 μέλη και κατά της πρότασης έξι μέλη.

Η συνεδρίαση και οι διαφορετικές «φωνές»

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι υπουργοί και υφυπουργοί της ΔΗΜΑΡ, που μετέχουν στην κυβέρνηση, πήραν το λόγο και συμφώνησαν να παραιτηθούν από το υπουργικό συμβούλιο. «Τέλος, φεύγω από την κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη, η οποία μάλιστα στη συνέχεια αποχώρησε και από τη συνεδρίαση.

Συμμετείχα στην κυβέρνηση, γιατί πίστεψα στο μεταρρυθμιστικό της έργο, σημείωσε στην ομιλία της η κυρία Σκοπούλη, τονίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν λειτουργούσε, καθώς σκόνταφτε σε μικροκομματικά και συντεχνιακά συμφέροντα.

Από την πλευρά τους, οι Αντώνης Μανιτάκης και Αντώνης Ρουπακιώτης παρουσίασαν το έργο τους, αντιστοίχως, στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Δικαιοσύνης, και συντάχθηκαν με τη γραμμή της ηγεσίας του κόμματος για αποχώρηση από την κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παιδείας, Θ. Παπαθεοδώρου, κράτησε αποστάσεις από την απόφαση απομάκρυνσης από την κυβέρνηση, τόνισε όμως ότι θα σεβαστεί όποια απόφαση λάβουν τα κομματικά όργανα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση συζητείται η μορφή των σχέσεων που θα έχει από τούδε και στο εξής η ΔΗΜΑΡ με την κυβέρνηση, ενώ συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη αναφέρουν ότι το κόμμα θα λαμβάνει θέσεις ευθύνης σε όλα τα ζητήματα.

Με τη γραμμή της αποχώρησης από την κυβέρνηση διαφώνησαν ανοιχτά οι βουλευτές Βασίλης Οικονόμου και Γρηγόρης Ψαριανός, με τον πρώτο μάλιστα να υποστηρίζει ότι η ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να παραμείνει στο κυβερνητικό σ΄χημα και να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ο ανασχηματισμός

Μετά την απόφαση της ΔΗΜΑΡ, Μαξίμου και Ιπποκράτους θα προχωρήσουν τώρα στις τελικές αποφάσεις τους για τις επόμενες κινήσεις τους.

Εντός της ημέρας αναμένεται συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, κατά την οποία εκτιμάται ότι θα συζητηθεί η συμμετοχή στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ενώ πολλά είναι τα σενάρια για το εάν ο κ. Βενιζέλος θα αναλάβει υπουργικά καθήκοντα ή και θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Όπως μετέδωσε το Mega, ο ανασχηματισμός, που δεν θα αφορά μόνο τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, τοποθετείται μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Καταγγελία του Γρηγόρη Ψαριανού

«Η κατάληξη της χθεσινής συνάντησης ήταν διαφορετική από τη βάση που είχαμε συμφωνήσει»

Σε βαριά καταγγελία κατά του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς προχώρησε το πρωί της Παρασκευής ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Γρηγόρης Ψαριανός.

Όπως είπε ο κ. Ψαριανός προσερχόμενος στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής, η στάση του κυρίου Κουβέλη ήταν διαφορετική από αυτή που είχε συμφωνηθεί στα όργανα του κόμματος τις ώρες που προηγήθηκαν της χθεσινοβραδυνής συνεδρίασης των τριών πολιτικών αρχηγών.

«Η κατάληξη της χθεσινής συνάντησης ήταν διαφορετική από τη βάση που είχαμε συμφωνήσει και με την οποία συμφωνούσα κι εγώ» είπε ο κ. Ψαριανός και επανέλαβε ότι ο ίδιος διαφωνεί με τη στάση του κ. Κουβέλη για αποχώρηση από την κυβέρνηση.

Παράλληλα ευχήθηκε καλή τύχη στη νέα κυβέρνηση.

Αναλυτικά ο κ. Ψαριανός δήλωσε:

«Χθες κάναμε τις τοποθετήσεις μας όλοι υπήρξαν σκληρές τοποθετήσεις στελεχών της ΔΗΜΑΡ που οδήγησαν τον Φώτη Κουβέλη στην απόφαση να μην συμφωνήσει. Από εδώ και πέρα θα συζητήσουμε για τη στάση μας απέναντι στη νέα κυβέρνηση στην οποία εύχομαι καλή τύχη. Η βάση συμφωνίας που μας ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα ήταν διαφορετική από την κατάληξη»

\"\"video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

με πληροφορίες in.gr/ protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook