Σε πλήρη ανατροπή οδήγησε τα δεδομένα που ίσχυαν μέχρι αργά το απόγευμα, λίγα λεπτά μετά τη νέα σύσκεψη κορυφής, η στάση του Φ. Κουβέλη στο θέμα της ΕΡΤ.

Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος δεν έκρυψαν τον αιφνιδιασμό τους, όταν λίγα λεπτά μετά την έναρξη της συνάντησης άκουσαν τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να επανέρχεται σε παλαιότερη πρότασή του και να υπαναχωρεί από τη λύση που συμφωνήθηκε στην προχτεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Το πολιτικό \”θρίλερ\” ξεκίνησε όταν ο κ. Κουβέλης τόνισε πως η απόφαση του κόμματος του είναι η επαναπρόσληψη όλων των υπαλλήλων με εξάμηνες συμβάσεις. Τότε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αντέδρασε και σε έντονο ύφος είπε στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ. \”Φώτη, τι άλλαξε από χθες; Σήμερα είσαι σε άλλο κλίμα… \”.

Ο διάλογος:

Αντώνης Σαμαράς: Μα άλλα λέγαμε χθες… Σήμερα είσαι σε άλλο κλίμα

Ο Φώτης Κουβέλης παρέπεμψε στις αποφάσεις που είχαν ληφθεί από τα εσωκομματικά όργανα της ΔΗΜΑΡ και πρόσθεσε πως δε μπορούσε να πει κάτι άλλο.

Ευάγγελος Βενιζέλος: Φώτη, μένεις ή φεύγεις;

Φώτης Κουβέλης: Δεν ξέρω, θα αποφασίσω με το κόμμα.

Ο κ. Σαμαράς, στην προσπάθεια του να αποφύγει τη \”φουρτούνα\” και τον \”πανικό\” που θα δημιουργούσε το σενάριο των πρόωρων εκλογών πρότεινε στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ την επαναλειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης με μεγαλύτερο αριθμό των εργαζομένων κατά την μεταβατική περίοδο από τους 1.200 στους 2.000 υπαλλήλους

Με την πρόταση αυτή συμφώνησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς όπως είπε αργότερα στις δηλώσεις στην Ιπποκράτους, \”η χώρα δεν πρέπει να πάει σε εκλογές, δεν το θέλει ο κόσμος ούτε η οικονομία. Η κυβέρνηση πρέπει να έχει ορίζοντα τετραετίας\”. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τον Φώτη Κουβέλη να συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση, η οποία θα επαναπροσδιορίσει τη λειτουργία της.

\”Είμαι αμετακίνητος σε αυτό….. Σε διαφορετική περίπτωση θα αποχωρήσω από την κυβέρνηση\”. Ήταν η αδιάλλακτη απάντηση του Φώτη Κουβέλη.

Ο κ. Κουβέλης φέρεται να σηκώθηκε να φύγει λέγοντας σιβυλλικά \”εγώ φεύγω, εσείς μπορείτε να μείνετε\”. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Ε. Βενιζέλου , ο οποίος σηκώθηκε και δήλωσε ότι αποχωρεί και εκείνος από τη σύσκεψη.

Το αποτέλεσμα ήταν η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών να διαρκέσει μόλις 45 λεπτά και να διακοπεί με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη να ζητούν από τους συνεργάτες τους να καλέσουν σε έκτακτη συνεδρίαση τα μέλη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων.

Εκείνη τη στιγμή ο κ. Σαμαράς μιλώντας στους συνεργάτες του του, τόνισε δηκτικά : \”Άλλος ήταν ο Φώτης σήμερα, άλλος χθες …\”.

Όταν οι ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ επέστρεψαν στο πρωθυπουργικό γραφείο ο κ. Σαμαράς τους επεσήμανε : \”Ελπίζω να αντιλαμβάνεστε ότι τίθεται σε κίνδυνο η πολιτική σταθερότητα. Εγώ έκανα βήματα πίσω. Εσύ γιατί δεν κάνεις;\” ρώτησε τον κ.Κουβέλη , αλλά δεν πήρε καμιά απάντηση.

Μιάμιση ώρα μετά την έναρξη της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών ο πρωθυπουργός κάλεσε εκτάκτως στο Μέγαρο Μαξίμου όλους τους υπουργούς, ενώ λίγο αργότερα επικοινώνησε ξανά με τον Ε. Βενιζέλο προκειμένου να συντονίσουν τις κινήσεις τους, με δεδομένο ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε αποφασίσει να στηρίξει την κυβέρνηση, αποδεχόμενος ότι ο κ. Σαμαράς είχε κάνει βήματα υπαναχώρησης όσον αφορά το ζήτημα της ΕΡΤ.

\”Πρέπει να προχωρήσουμε. Δεν θα πάρω εγώ την ευθύνη για τη διακοπή της χρηματοδότησης της χώρας. Γνωρίζετε πως η χώρα θα καταστραφεί αν πάμε σε εκλογές. Θα γκρεμίσουμε ό,τι χτίσαμε\” τόνισε ο κ. Σαμαράς στους υπουργούς του.

news247.gr από ΕΘΝΟΣ, ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook