Ο εξάπλωση των κοινωνικών μέσων δικτύωσης σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας και ο ρόλος τους στην οργάνωση και την γιγάντωση των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας προκαλεί... αλλεργία στις κυβερνήσεις.

Στη Βραζιλία κι ενώ περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ξεχυθεί στους δρόμους η κυβέρνηση αποφάσισε, πέρα από την αστυνομική βία να δοκιμάσει κι άλλο ένα μέτρο καταστολής των αντιδράσεων.

Την παρακολούθηση μέσω μυστικών υπηρεσιών των κινητοποιήσεων μέσα από το Facebook, το Twitter και το Instagram.

H πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία ακύρωσε προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία, συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο και αναμένεται να απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα το βράδυ της Παρασκευής.

Oπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα El Pais, επικαλούμενη βραζιλιάνικα ΜΜΕ, η κυβέρνηση και οι υπηρεσίες ασφαλείας είχαν ρίξει όλο το βάρος στο θέμα της ασφάλειας στη διάρκεια του Confederations Cup, «αμελώντας» την κινητικότητα που παρατηρείται στο διαδίκτυο όσον αφορά στις διαμαρτυρίες ομάδων και κινημάτων.

Η Ντίλμα Ρουσέφ συναντήθηκε και με τον προκάτοχό της Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα, εξαιρετικά δημοφιλή στη χώρα, προκειμένου να ζητήσει και τη δική του συμβουλή για την αντιμετώπιση μιας κατάστασης που αιφνιδίασε τους πάντες.

Οι διαδηλώσεις έχουν επεκταθεί σε 80 πόλεις της Βραζιλίας, ενώ ήδη έχει χάσει τη ζωή του ένα άτομο.


iefimerida.gr