Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, το αργότερο, αναμένεται ο ανασχηματισμός στην κυβέρνηση μετά την αποχώρηση των υπουργών και υφυπουργών που είχε στήριζε η ΔΗΜΑΡ.

Μετά και την επικύρωση της απόφασης του Φώτη Κουβέλη από την ΚΟ και την Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, την παραίτησή τους υπέβαλαν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη και ο υφυπουργός Παιδείας Θόδωρος Παπαθεοδώρου.

Εκτός από τους υπουργούς και υφυπουργούς που είχαν τοποθετηθεί από τη ΔΗΜΑΡ, αποχωρούν επίσης -σύμφωνα με την απόφαση του κόμματος- άλλοι πέντε γενικοί γραμματείς και δύο ειδικοί γραμματείς.

Στη δικομματική, πλέον, κυβέρνηση συνεργασίας, ενισχυμένη αναμένεται η παρουσία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα χωρίς αναλογία που παραπέμπει στην εκλογική δύναμη των δύο κομμάτων, για λόγους θεσμικής ισοτιμίας.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το εάν θα συμμετέχει προσωπικά στο κυβερνητικό σχήμα, εστιάζοντας περισσότερο στις διαπραγματεύσεις για τη νέα προγραμματική συμφωνία.

Από το ΠΑΣΟΚ αναμένεται εξάλλου να είναι ο υφυπουργός αρμόδιος για την αναδιοργάνωση της ΕΡΤ, εκτός και εάν τελικά προκριθεί να είναι τεχνοκράτης και όχι πολιτικό πρόσωπο.

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα, δεν έχει τεθεί μέχρι τώρα θέμα -και ούτε πιθανολογείται ότι θα τεθεί- για τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Σύμφωνα με το Mega, «αμετακίνητοι» εμφανίζονται επίσης οι υπουργοί Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Παιδείας Κώστας Αρβανιτόπουλος, Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Για τα δύο πρώτα παραπάνω υπουργεία πρέπει να σημειωθεί ότι θεωρείται πιθανό να προκριθεί η διασπασή τους για την αποτελεσματικότερη την κυβέρνηση. Σε μία τέτοια περίπτωση από το υπουργείο Ανάπτυξης θα «αποσχιστεί» το κομμάτι των Μεταφορών και Επικοινωνιών, ενώ από το υπουργείο Παιδείας θα φύγει το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο θα επανασυσταθεί αυτόνομο.

Ως προς το υπουργείο Εξωτερικών, μοναδική περίπτωση να μετακινηθεί ο κ. Αβραμόπουλος είναι να αναλάβει ο Ευάγγελος Βενιζέλος το πόστο του υπουργού Εξωτερικών παράλληλα με τη θέση του αντιπροέδρου στην κυβέρνηση. Σε μία τέτοια περίπτωση θα υπάρξουν αρκετές «καραμπόλες» από τη μετακίνηση του κ. Αβραμόπουλου.

Από το ΠΑΣΟΚ, ανάμεσα στα πρώτα πρόσωπα που ακούγεται ότι θα καταλάβουν κυβερνητικές θέσεις είναι η Φώφη Γεννηματά, ο Γιάννης Μανιάτης, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και η Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Για τη θέση του Αντώνη Μανιτάκη έχουν ακουστεί το όνομα του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσου Βολουδάκη, ενώ για τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης φαβορί θεωρείται ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χαράλαμπος Αθανασίου

in.g/βίντεο από enikos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook