Πάνω από εκατό χιλιάδες εργαζόμενοι, αλλά και συνταξιούχοι συμμετείχαν το Σάββατο στην κινητοποίηση των ιταλικών συνδικάτων Cgil, Cisl και Uil με κύριο σύνθημα «δουλειά σημαίνει δημοκρατία».

Οι συνδικαλιστικοί φορείς διεκδικούν χρηματοδότηση του ταμείου ανεργίας, μείωση των φόρων και παρουσίαση συγκεκριμένων μέτρων για την μείωση της ανεργίας των νέων.

«Πέφτουμε στο βάραθρο, η φτώχεια αυξάνεται δραματικά. Το οφείλουμε αποκλειστικά και μόνο σε εσφαλμένες οικονομικές επιλογές» δήλωσε ο γραμματέας του συνδικάτου Uil, Λουίτζι Ανζτελέτι.

«Δεν μας ενδιαφέρουν συνεχείς εξαγγελίες οι οποίες δεν μετατρέπονται σε μέτρα που η χώρα έχει άμεση ανάγκη» συμπλήρωσε η Σουζάνα Καμούσο, επικεφαλής του κεντροαριστερού συνδικάτου Cgil.

Tα μεγαλύτερα συνδικάτα της Ιταλίας προχώρησαν σε κοινή διαδήλωση, έπειτα από δέκα χρόνια χωριστών κινητοποιήσεων, συνέπεια -σύμφωνα με τους παρατηρητές- της βαθύτατης οικονομικής ύφεσης που διέρχεται η χώρα και η οποία δεν έχει κανένα ανάλογο προηγούμενο τις τελευταίες έξι δεκαετίες.

Στο μεταξύ ανεβαίνουν οι τόνοι και στο πολιτικό πεδίο, με την μπερλουσκονική κεντροδεξιά η οποία πιέζει όλο και εντονότερα, με στόχο να αποφασισθεί μείωση της φορολογικής πίεσης: «πρέπει να αποφευχθεί η αύξηση του ΦΠΑ και να μειωθούν άμεσα οι φόροι για τις επιχειρήσεις» προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λέτα, Ανζτελίνο Αλφάνο.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η νέα δέσμη μέτρων με στόχο τη μείωση της ανεργίας των νέων θα παρουσιασθεί από την κυβέρνηση Λέτα, την ερχόμενη Τετάρτη, μια ημέρα πριν από την Ευρωπαϊκή Σύνοδο της 27ης και 28ης Ιουνίου.

Όσον αφορά όμως την προσπάθεια να «παγώσει» η αύξηση του ΦΠΑ από το 21% στο 22% -η οποία έχει προγραμματισθεί για την 1η Ιουλίου- τα περιθώρια δείχνουν να είναι πολύ στενά και, όπως μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση Rai, το μόνο που μπορεί να επιτευχθεί, ενδεχομένως, είναι μια τρίμηνη αναβολή.

in.gr