Έως 17 δισ. ευρώ έσοδα από αποκρατικοποιήσεις έως το 2013 και συνολικά μέτρα 26 δισ. ευρώ έως το 2015 προβλέπει το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο που υπέβαλε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Αν και η κυβέρνηση έκανε ως τώρα λόγο για μέτρα 23 δισ., ενσωμάτωσε και πρόσθετα τρία δισ. που θα καλύψουν τη διαφαινόμενη υστέρηση στο έλλειμμα του 2010-11.

Στο στόχαστρο μπαίνουν ευθέως μισθοί και συντάξεις, αλλά και κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών, και σε άμεσους και σε έμμεσους φόρους. Όλα αυτά μένουν να εξειδικευτούν μετά το Πάσχα.

Σε πρώτο πλάνο περνάει έτσι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που ξεκινά από φέτος με την πώληση ποσοστού έως 15% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom (αν και το ακριβές ποσοστό δεν ανεγράφη στο κείμενο και έμεινε ανοιχτό προς διαβούλευση μετά το Πάσχα).

Με αναπτυξιακό και κοινωνικό αμπαλάζ, το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων θέτει στόχο την είσπραξη 15 δισ. την περίοδο 2011-2013 και 50 δισ. συνολικά έως το 2015.

Μεταξύ των κρατικών εταιρειών στις οποίες το κράτος θα προχωρήσει στην πώληση συμμετοχής είναι οι ΔΕΗ και ΔΕΠΑ. Στη ΔΕΗ, το Δημόσιο θα μειώσει τη συμμετοχή του έως το 34% το 2012, από 51% που είναι σήμερα, διατηρώντας δημόσιο έλεγχο και management. Στη ΔΕΠΑ, το μερίδιο του Δημοσίου θα μειωθεί στο 34% το 2011.

Επίσης, σύμφωνα με το σχέδιο, το κράτος θα προχωρήσει στην πλήρη πώληση της ΛΑΡΚΟ. Δεν θα μετοχοποιηθούν και θα παραμείνουν υπό κρατικό έλεγχο οι εταιρείες ύδρευσης, αλλά με είσοδο ιδιωτών στρατηγικών επενδυτών. Επίσης, προβλέπεται η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στα ΕΛΤΑ το 2012.

Τι βγαίνει στο σφυρί

Σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, το οποίο παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, στα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνεται:

* Επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος» το 2011 και σταδιακή μείωση της συμμετοχής για να εισέλθουν ιδιωτικά κεφάλαια.
* Νέος νόμος διαχείρισης περιφερειακών αεροδρομίων το 2011 και δημιουργία πολυμετοχικών εταιρικών σχημάτων με συμμετοχή του Δημοσίου το 2012 για τη λειτουργία των 29 περιφερειακών αεροδρομίων.
* Μείωση του ποσοστού συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΗ από το 51% έως το 34%, το 2012, διατηρώντας δημόσιο έλεγχο και management.
* Μείωση της δημόσιας συμμετοχής στη ΔΕΠΑ στο 34% το 2011.
* Πώληση μεριδίου στον ΟΠΑΠ το 2012
* Η πλήρης πώληση της ΛΑΡΚΟ το 2011.
* Προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.
* Είσοδος στρατηγικού επενδυτή το 2012 στα Ελληνικά Ταχυδρομεία
* Επέκταση των αδειών κινητής τηλεφωνίας το 2011
* Αξιοποίηση του φάσματος συχνοτήτων
* Πώληση της δημόσιας συμμετοχής στα καζίνο το 2011
* Μετοχοποίηση των κρατικών λαχείων το 2011
* Αναδιοργάνωση του ΟΔΙΕ και διαδικασίας αποκρατικοποίησης το 2012

Τα σχέδια για τις τράπεζες

– Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ της Ελλάδος (ΑΤΕ) έχει ανακοινώσει σημαντική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και έχει ξεκινήσει προσπάθεια αναδιάρθρωσης. Στο τέλος αυτής της πορείας, η συμμετοχή του Δημοσίου θα μειωθεί, κρατώντας όμως πλειοψηφία του Δημοσίου.

– Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων διαχωρίζεται. Οι παρακαταθήκες διατηρούν το δημόσιο χαρακτήρα τους, για να στηρίξουν τους ΟΤΑ και άλλους δημόσιους οργανισμούς. Το 2012, το Δημόσιο προχωρά στην πώληση του εμπορικού τμήματος, ανάλογα με τις συνθήκες αγοράς.

– Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο παραμένει σημαντικό μέρος του δημόσιου τραπεζικού πυλώνα. Έως το 2013 θα μετεξελιχτεί με τη μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου και την ενδυνάμωση του ρόλου του σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, που του επιτρέπει να συνεχίσει τη σημερινή του δραστηριότητα.

Στις σημαντικές παρεμβάσεις συγκαταλέγονται επίσης:

– Πλήρης καταγραφή και αξιόλογη των αξιοποιήσιμων ακινήτων και δημιουργία ενός ενιαίου μητρώου.

– Δημιουργία Εθνικού Χαρτοφυλακίου Δημόσιας Γης με επιμέρους εξειδικευμένα χαρτοφυλάκια σημαντικών ακινήτων

– Αξιοποίηση παρόμοιων χρηματοοικονομικών εργαλείων με την οργάνωση χαρτοφυλακίων σε Εταιρείες Ειδικού Σκοπού και προώθηση τους σε διεθνείς αγορές από ελληνικές και διεθνείς τράπεζες, με αποτέλεσμα άμεσα σημαντικά έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο.

Δείτε εδώ το σχέδιο της κυβέρνησης

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook