Παράταση για τον Ιούλιο φαίνεται να παίρνει η κατάθεση του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση των ΚΤΕΛ που ετοίμασε το υπουργείο Ανάπτυξης και Μεταφορών.

Το νομοσχέδιο επρόκειτο να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, όμως λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανο. Με το εν λόγω νομοσχέδιο, εκτός από το νέο σύστημα για τις υπεραστικές οδικές μεταφορές που αναμένεται να είναι έτοιμο το 2015, προωθούνται, παράλληλα, πλήθος νέων ρυθμίσεων για το σύνολο σχεδόν του κλάδου των μεταφορών (σιδηρόδρομος, αστικές συγκοινωνίες, ταξί, φορτηγά) με τις οποίες είτε διευθετούνται είτε αποσαφηνίζονται υπάρχουσες διατάξεις.

Για παράδειγμα, προβλέπονται αυστηρότερες ποινές για την κλοπή σιδηροδρομικού υλικού, ενώ δίνεται στον ΟΣΕ η δυνατότητα να έχει λόγο για τις απαλλοτριώσεις καθώς και την εκποίηση τροχαίου υλικού. Επίσης, για τα ταξί υπάρχουν ρυθμίσεις για την προμίσθωση σε σχέση με τις έδρες και για τα μέτρα ανάκλησης της άδειας ταξί όταν βρίσκονται σε ακινησία, τα οποία γίνονται ηπιότερα αφού αυξάνεται σε ένα έτος το σχετικό χρονικό περιθώριο.

Παράλληλα, το πιστοποιητικό επαγγελματικής επάρκειας διεθνών μεταφορών, που έχει χορηγηθεί στους οδικούς μεταφορείς, θα έχει ισχύ και για τις εθνικές μεταφορές, χωρίς να απαιτούνται επιπλέον εξετάσεις.

Οσον αφορά στον ΟΑΣΑ, θα έχει τη δυνατότητα μετά από μελέτες και στην περιοχή της αρμοδιότητάς του, να καθορίζει τις λεωφορειολωρίδες, έχοντας βέβαια και την έγκριση του αρμόδιου υπουργού, ενώ πλέον η δημοτική αστυνομία θα μπορεί να συμβάλλει στην αστυνόμευση των λεωφορειολωρίδων (είσοδοι και έξοδοι των ΜΜΜ, παράνομη στάθμευση Ι.Χ. εντός λεωφορειόδρομου, κ.ο.κ), ενώ σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις θα μπορεί να συνδράμει και στον έλεγχο των εισιτηρίων στα μέσα μεταφοράς που γίνονται από τα ελεγκτικά όργανα.

Δημιουργούνται τρεις κατηγορίες γραμμών

Το νέο σύστημα υπεραστικών οδικών μεταφορών, προβλέπει τη δημιουργία τριών κατηγοριών γραμμών, χωρίς να αφορά αυτές που υπάρχουν στις αστικές περιοχές και γενικότερα γραμμές που χαρακτηρίζονται αστικές, ωστόσο «ανοίγει» την αγορά σε κάθε είδους λεωφορεία, π.χ. τουριστικά. Ειδικότερα, προβλέπεται ο διαχωρισμός σε:

1. Γραμμές αποκλειστικού έργου στις οποίες ο ανάδοχος αναλαμβάνει κατ’ αποκλειστικότητα να εκτελεί το έργο, χωρίς ανταγωνισμό, σε όλες τις υπεραστικές γραμμές για γεωγραφική ενότητα που αποτελεί ένα δίκτυο γραμμών, μετά από δημόσιο ανοικτό διαγωνισμό και με κριτήριο επιλογής την υψηλότερη προσφορά που θα κατατεθεί.

2. Αγονες γραμμές, σε αυτές δηλαδή που το οικονομικό ενδιαφέρον είναι μειωμένο και ο ανάδοχος θα έχει το δικαίωμα και επιδότησης, κατά το πρότυπο των άγονων αεροπορικών δρομολογίων. Στη συγκεκριμένη κατηγορία εμπίπτουν πολλές νησιωτικές περιοχές.

Στις άγονες και στις γραμμές με αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης, η ανάθεση έργου θα γίνεται με διαγωνισμό, ενώ θα μπορεί να γίνει και απευθείας εάν η μέση ετήσια αξία της σύμβασης είναι κάτω του 1 εκατ. ευρώ ή αφορά εκτέλεση μεταφορικού έργου που δεν υπερβαίνει τα 300.000 χλμ. ετησίως. Οι άδειες θα είναι για δέκα χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για άλλα πέντε και θα υπάρχει πλαφόν στα κόμιστρα.

3. Γραμμές ελεύθερης επιλογής, δηλαδή αυτές που έχουν μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον, οι οποίες θα μπορούν να εκτελούνται από κάθε ενδιαφερόμενο αρκεί να μην δημιουργείται ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού.

Την επίβλεψη όλου του συστήματος αναλαμβάνει η Εθνική Αρχή Χερσαίων Επιβατικών Μεταφορών. Δεν πρόκειται για νέο φορέα αλλά για αναβάθμιση της υπάρχουσας Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, η οποία, πέρα από τις αρμοδιότητες που ήδη έχει, αποκτά και όλες τις αρμοδιότητες που αφορούν στις δημόσιες υπεραστικές μεταφορές επιβατών.

kerdo.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook