Ένα μέλος επιτροπής εκλογικού κέντρου στην πόλη Λατς της βόρειας Αλβανίας, το οποίο ανήκε στο Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης της αντιπολίτευσης, έχασε τη ζωή του και ένα άλλο τραυματίσθηκε έπειτα από λογομαχία με πολιτικά κίνητρα, την ώρα που οι αλβανοί πολίτες ψηφίζουν εν μέσω φόβων για διαδικαστικές παρατυπίες κα ιπολιτική αστάθεια.

Η αστυνομία αναζητεί δύο δολοφόνους του 52χρονου μελους της επιτροπής, ενώ η αντιπολίτευση εκφράζει αυξανόμενη ανησυχία για εκλογικές παρατυπίες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Φόβοι για αστάθεια

Περίπου 6.000 αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί για να επιβλέψουν την καλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας, έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.

Τις εκλογές αυτές παρακολουθούν από κοντά οι Βρυξέλλες, οι οποίες έχουν ήδη δύο φορές αρνηθεί να δώσουν το καθεστώς της υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ χώρας στην Αλβανία όπου, μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, το 1990, τα εκλογικά αποτελέσματα αμφισβητούνται συστηματικά.

Εξαιτίας διενέξεων ανάμεσα στη δεξιά κυβέρνηση και την αριστερή αντιπολίτευση, τρία από τα επτά μέλη της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής παραιτήθηκαν τον Απρίλιο, αφήνοντας την Επιτροπή χωρίς την απαραίτητη πλειοψηφία των πέντε ψήφων που απαιτείται για να ανακηρύξει τον νικητή της ψηφοφορίας.

«Ενθαρρύνω τους πολιτικούς ηγέτες να αποφύγουν οποιαδήποτε δράση θα μπορούσε να έχει αρνητική επίπτωση μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στην ανάπτυξη της Αλβανίας, σε αντάλλαγμα για βραχυπρόθεσμα πολιτικά κέρδη», δήλωσε ο Όιγκεν Βόλφαρτ, επικεφαλής της αποστολής στα Τίρανα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

«Μια πλήρως επιχειρησιακή Κεντρική Εκλογική Επιτροπή θα ήταν ένα πρώτο βήμα» προς τη σωστή κατεύθυνση, πρόσθεσε.

Όμως οι αναλυτές φοβούνται ότι τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα αμφισβητηθούν, όπως γίνεται συστηματικά στη χώρα αυτή μετά την πτώση του κομμουνισμου, το 1990.

Από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2009, η Αλβανία αντιμετωπίζει ένα πολιτικό αδιέξοδο. Η σοσιαλιστική αντιπολίτευση είχε αρνηθεί τότε να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας εκτιμώντας ότι είχαν σημειωθεί πολλές παρατυπίες.

Οι κύριοι αντίπαλοι -ένας δεξιός συνασπισμός γύρω από τον απερχόμενο πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα και ένας άλλος της αντιπολίτευσης με επικεφαλής το σοσιαλιστή Έντι Ράμα- προτείνουν ομόφωνα την ένταξη στην ΕΕ καθώς και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Στη χώρα των 2,8 εκατ. κατοίκων όπου οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστες, οι δύο παρατάξεις έχουν διαβεβαιώσει τους οπαδούς τους ότι θα κερδίσουν αυτές τις εκλογές.

Οι 140 βουλευτές θα εκλεγούν για μια τετραετή θητεία μεταξύ άνω των 7.000 υποψηφίων.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 (ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 20:00 (ώρα Ελλάδας). Περισσότεροι από 600 ξένοι παρατηρητές επιβλέπουν την ψηφοφορία, τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα της οποίας αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν αύριο.

newpost.gr