Στο στόχαστρο του Υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν 4.000 μεγαλοοφειλέτες που χρωστούν άνω του 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά τα χρέη τους προς το Δημόσιο ανέρχονται σε 10 δισ. ευρώ.

Το Υπουργείο Οικονομικών θέτει σε ισχύ τις διατάξεις για τους πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων όσων οφείλουν μεγάλα ποσά στο Δημόσιο.

Ο στόχος είναι διττός: αφενός να αποσταλεί τελεσίγραφο στους μεγαλοοφειλέτες ότι ή θα πρέπει να ενταχθούν στη ρύθμιση χρεών ή θα χάσουν τις περιουσίες τους, και αφετέρου να δοθεί στους απλούς φορολογουμένους το μήνυμα ότι πλέον κανείς -και ιδιαίτερα οι φοροφυγάδες- δεν μένει στο απυρόβλητο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής», ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης ανέφερε ότι στο μικροσκόπιο για τους άμεσους πλειστηριασμούς οι οποίοι θα αρχίσουν εντός του Ιουλίου έχουν μπει 4.000 φυσικά πρόσωπα που χρωστούν στην εφορία πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ έκαστος.

Τον Ιούλιο, λοιπόν, θα γίνουν οι πρώτοι πλειστηριασμοί ακινήτων και συγκεκριμένα έξι μεγαλοοφειλετών με χρέη συνολικού ύψους 95 εκατ. ευρώ. Εκείνος με τα μεγαλύτερα χρέη από τους έξι οφείλει στο Δημόσιο 28 εκατ. ευρώ.

Το προφίλ των μεγαλοοφειλετών - Τι είδους κτίρια βγαίνουν στο σφυρί

Τα ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί ανήκουν σε επιχειρηματίες και άλλα φυσικά πρόσωπα που στο παρελθόν δεν ανταποκρίνονταν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, απέφευγαν ή «ξεχνούσαν» να καταβάλουν φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ κλπ.

Ως επί το πλείστον είναι άνθρωποι που παρά τα χρέη τους αγόραζαν ακίνητα πολλών εκατομμυρίων ευρώ και διαβίωναν πολυτελέστατα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα πασίγνωστου επιχειρηματία ο οποίος το τελευταίο χρονικό διάστημα εκτίει ποινή φυλάκισης στις φυλακές Κορυδαλλού λόγω των χρεών του.

Σύντομα η βίλα του στη Μύκονο, όπου συνήθιζε να πραγματοποιεί πάρτι εκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να βγει στο σφυρί.

Από τον προσεχή Σεπτέμβριο αλλά και τον Οκτώβριο θα βγουν σε πλειστηριασμό κι άλλα ακίνητα που ανήκουν σε μεγαλοοφειλέτες, όπως κτίσματα στη Γλυφάδα, οικόπεδα στη Βούλα, υπόγεια πάρκινγκ, αποθήκες και συγκροτήματα γραφείων. Η αρχική τιμή των εν λόγω ακινήτων ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ.

Σε πλειστηριασμό βγαίνουν, ακόμη, δύο εργοστάσια και μία διατηρητέα διώροφη οικοδομή.

zougla.gr