Η νέα κατάσταση που προέκυψε μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, ο ανασχηματισμός και η προγραμματική συμφωνία αλλά και το αγκάθι της ΕΡΤ είναι τα θέματα που συζήτησαν ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγέλη Βενιζέλο στις μεταξύ τους επικοινωνίες το τελευταίο τριήμερο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πολιτικοί συναντήθηκαν χθες μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας ενώ εκκρεμεί για σήμερα επίσημη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου που θα σημάνει την αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό.

Ο χρόνος πάντως είναι περιορισμένος καθώς την Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα πρέπει να βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής, και από την Παρασκευή αρχίζει το τριήμερο συνέδριο της ΝΔ.

Αν και τίποτε δεν είναι βέβαιο φαίνεται ότι ο κ. Βενιζέλος θα μπει στην κυβέρνηση κατά πάσα πιθανότητα με θέση αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών. Υπάρχει η εναλλακτική πρόταση να αναλάβει το ενοποιημένο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης που συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες. Στην πρώτη περίπτωση που είναι και η επικρατέστερη ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος μετακομίζει στο υπουργείο Αμύνης ενώ ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος για τον οποίο δεν υπάρχουν παράπονα ενδεχομένως πάει σε άλλο υπουργείο. Ούτως ή άλλως υπάρχουν κενές θέσεις στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Δικαιοσύνης, προβλέπεται κατάτμηση του υπερ-υπουργείου Ανάπτυξης (με τον κ. Κωστή Χατζηδάκη να κρατά το αναπτυξιακό σκέλος) ενδεχομένως και του υπουργείου Παιδείας με αυτονόμηση του Πολιτισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα είναι στην επόμενη κυβέρνηση οι νυν υπουργοί Υγείας και Εργασίας -ένα εκ των δύο διεκδικεί το ΠΑΣΟΚ. Στις θέσεις τους μένουν ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας -ενδεχομένως με αναπληρωτή από το ΠΑΣΟΚ- η κα Όλγα Κεφαλογιάννη στο Τουρισμού και ο κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος στο ΠΑιδείας. Από το ΠΑΣΟΚ φέρονται να παίρνουν υπουργικές θέσεις ο κ. Πάρης Κουκουλόπουλος υπουργός ή αναπληρωτής στο Εσωτερικών, ο κ. Γιάννης Μανιάτης στο τομέα της Ενέργειας, η κα Φώφη Γεννημάτα στο Υγείας ή Εργασίας και ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης που είναι με το ένα πόδι στο ΠΑΣΟΚ και με το άλλο στη ΝΔ.

Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος συζητούν πάντως το πολιτικό πλαίσιο της συνεργασίας τους όπως θα καταγραφεί μέσα από την επικαιροποιημένη προγραμματική συμφωνία. Συμφωνούν ότι κυβέρνηση θα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στους δύο βασικούς στόχους: οικονομική σταθεροποίηση και μεταρρυθμίσεις κατά τρόπο που να ικανοποιεί τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει έναντι των δανειστών.

Όπως έχει πολλάκις πει δημοσίως ο κ. Βενιζέλος θα υπάρξει αλλαγή της κυβερνητικής λειτουργίας με συχνότερες συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, συγκρότηση κυβερνητική επιτροπής και θεσμοποίηση της κοινοβουλευτικής συνεννόησης ώστε να μην υπάρχουν αιφνιδιασμοί και να προωθείται πιο αποτελεσματικά το νομοθετικό έργο. Στο εξής λένε δεν θα υπάρχουν αιφνιδιασμοί και θα αποφευχθούν οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ λένε αφήνει περιθώρια ομογενοποίησης της κυβερνητικής λειτουργίας κατά τρόπο που να αποφεύγονται και οι ΠΝΠ. Πάντως καθώς η συμπλήρωση των κυβερνητικών κενών επίγει, ενδέχεται μέχρι αύριο να ανακοινωθούν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και να μεταφερθεί για αργότερα η προγραμματική συμφωνία καθώς θα είναι ένα πολιτικό κείμενο που θα επηρεάσει το συνέδριο της ΝΔ που θα διεξαχθεί στο τέλος της εβδομάδας.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook