Λίγες ώρες απέμειναν απο την "είσοδο" της Κρήτης στην ψηφιακή μετάδοση επίγειου τηλεοπτικού σήματος, καθώς την Τετάρτη 26/6 στις 2 πμ, θα διακοπεί η αναλογική μετάδοση απο τα κέντρα Μαλάξας και Ρογδιάς και θα ξεκινήσει η ψηφιακή μετάδοση.

Η αλλαγή αυτή που αφορά - σε αυτό το στάδιο - περίπου 350.000 πολίτες του νησιού, έχει ήδη ξεκινήσει με τους Κρητικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, οι οποίοι εκπέμπουν ψηφιακά, κάτι το οποίο μπορούν να δούν όλοι όσοι έχουν τηλεοράσεις με MPEG 4 ή έχουν εγκαταστήσει τον σχετικό αποκωδικοποιητή.

Συγκεκριμένα, οι τηλεοπτικοί σταθμοί που εκπέμπουν ήδη ψηφιακά απο την Ρογδιά και την Μαλάξα είναι οι :

Νέα Τηλεόραση - Κύδων - Tv Creta - Κρήτη Tv - My Television - 4U

Οπότε απο τις 2 τα ξημερώματα της Τετάρτης θα εκπέμψουν ψηφιακό σήμα και οι υπόλοιποι σταθμοί και οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλήνιας εμβέλειας.

Aγνωστο προς το παρόν είναι το τι θα γίνει με την ΕΡΤ ή έστω με την Δημόσια Τηλεόραση και το "μπουκέτο" των σταθμών που περιελάμβανε που συνολικά ήταν :  ΕΤ-1, ΝΕΤ, ΕΤ-3, ΕΡΤ HD, Βουλή, BBC World News, Deutsche Welle, ΡΙΚSat  και πέντε ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΑ (Πρώτο Πρόγραμμα, Δεύτερο Πρόγραμμα, Τρίτο, ΕΡΑ Σπορ και Κόσμος).

Υπενθυμίζεται πως το προνόμιο της ψηφιακής εικόνας δε θα μπορέσουν σε πρώτη φάση να το απολαύσουν όλοι στην Κρήτη. Περίπου 350.000 κάτοικοι του νησιού θα αποκτήσουν πρόσβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Συγκεκριμένα, θα καλυφθούν οι πόλεις του Ηρακλείου, του Ρεθύμνου, των Χανίων, καθώς και τμήμα των νομών αυτών.

Οι τηλεθεατές θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι η κεραία της εγκατάστασής τους είναι στραμμένη προς τα κέντρα εκπομπής Ρογδιά και Μαλάξα.

Είναι απαραίτητο να διαθέτουν δέκτη, τηλεόραση ή αποκωδικοποιητή τεχνολογίας MPEG4, τον οποίο και να συντονίσουν στις παρακάτω συχνότητες με έναρξη ψηφιακής εκπομπής.

Αν και τόσο οι τηλεοράσεις με MPEG4 όσο και οι αποκωδικοποιητές, διαθέτουν σύστημα αυτόματης αναζήτησης ψηφιακών εκπομπών, καλό είναι να γνωρίζετε πως οι συχνότητες όπου θα εκπέμπεται ψηφιακά το τηλεοπτικό πρόγραμμα των σταθμών είναι:

Για το κέντρο εκπομπής Ρογδιά:- Για τους δημόσιους σταθμούς εθνικής εμβέλειας: 37 (602 MHz), 49 (698 MHz), 56 (754 MHz).

- Για τους ιδιωτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας: 24 (498 MHz), 25 (506 MHz).

- Για τους σταθμούς περιφερειακής εμβέλειας της Κρήτης: 38 (610 MHz), 61 (794 MHz).

Για το κέντρο εκπομπής Μαλάξα:- Για τους δημόσιους σταθμούς εθνικής εμβέλειας: 21 (474 MHz), 24 (498 MHz), 39 (618 MHz).

- Για τους ιδιωτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας: 49 (698 MHz), 56 (794 MHz).

- Για τους σταθμούς περιφερειακής εμβέλειας της Κρήτης: 38 (610 MHz), 57 (762 MHz).

Ναπολέων Σαραντίδης
[email protected]