Ο κυβερνών συνασπισμός του συντηρητικού πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε κέρδισε ευρεία νίκη στις δημοτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν χθες Κυριακή για το δημοτικό συμβούλιο του Τόκιο.

Το αποτέλεσμα προοιωνίζεται επιτυχία στις σημαντικές εκλογές για τη Γερουσία που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο ενώ ενισχύει επίσης τη θέση του Άμπε ο οποίος επιχειρεί να βάλει τέλος στην οικονομική στασιμότητα και να ενισχύσει την άμυνα.

Το δεξιό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP), πρόεδρος του οποίου είναι ο Άμπε, κέρδισε μόνο του 59 έδρες και 82 με τη βοήθεια του κεντρώου συμμάχου του στην κυβέρνηση, του κόμματος Νέο Κομέιτο, δηλαδή πολύ περισσότερες από το όριο για την πλειοψηφία, που ήταν οι 64 έδρες.

Όλοι οι υποψήφιοι του PLD και του Νέου Κομέιτο κέρδισαν. Το LPD έγινε και πάλι το πρώτο κόμμα στο Τόκιο, έπειτα από 4 χρόνια στην αντιπολίτευση.

«Ευχαριστούμε θερμά τους ψηφοφόρους. Θέλω αυτή η νίκη να μεταφερθεί στις επόμενες εκλογές», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του LPD, ο Σιγκέρου Ισίμπα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στην τηλεόραση.

Οι 253 υποψήφιοι διεκδικούσαν τις 127 έδρες του δημοτικού συμβουλίου του Τόκιο, όπου ζουν 13 εκατομμύρια κάτοικοι και περισσότεροι από 10,5 εκατομμύρια είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Ωστόσο η συμμετοχή ήταν πολύ χαμηλή — μόνο 43,42%, καταγράφοντας μείωση κατά περισσότερο από 11 μονάδες σε σχέση με εκείνη των προηγούμενων δημοτικών εκλογών, το 2009. Είναι η δεύτερη χαμηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.

newspost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook