Η άνθηση των ελαιοδέντρων στη ΠΕ Χανίων, αλλά και στην υπόλοιπη Κρήτη, ήταν σχετικά μικρή στις περιοχές με υψηλή παραγωγή τη προηγούμενη χρονιά (κορωνέικη ελιά) και ικανοποιητική στις υπόλοιπες περιοχές.

Αναμενόταν συνεπώς μια σχετικά ικανοποιητική καρπόδεση και παραγωγή (πάνω από 20.000 τόννοι ελαιολάδου στη ΠΕ Χανίων).

Όμως οι ακραίες και ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν το διάστημα Μάρτιου - Απριλίου, σε συνδυασμό με ισχυρούς νοτιάδες που επικράτησαν κατά τη περίοδο της άνθησης των ελαιοδέντρων και την αφρικανική σκόνη, προκάλεσαν ζημιές στην ανθοφορία.

Ακόμα μεγαλύτερες ζημιές - για παρόμοιους λόγους - είχαμε όμως και στη περίοδο της καρπόδεσης η οποία λόγω της πρωιμότητας της χρονιάς είχε ολοκληρωθεί στις περισσότερες περιοχές στο τέλος Μαΐου. Ο πρωτοφανής σε ένταση (10-11 μποφόρ) και θερμοκρασία (35-40 βαθμούς Κελσίου) καταστροφικός άνεμος που είχαμε στις 28 & 29 Μαΐου προκάλεσε αφυδάτωση (επιτάχυνση της διαπνοής των φυτών) και stress στα ελαιόδεντρα και μεγάλη καρπόπτωση ολοκληρώνοντας τη καταστροφή.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να εκτιμούμε για τη περίοδο 2013-14 στη ΠΕ Χανίων μια πρωτόγνωρα χαμηλή παραγωγή (γύρω στους 15.000 τόνους ελαιολάδου).

Ο Σύνδεσμος Γεωπόνων Χανίων πιστεύει ότι λανθασμένα ο ΕΛΓΑ Κρήτης ισχυρίζεται ότι η ζημιά έγινε πριν τη καρπόδεση για να αποφύγει να αποζημιώσει τους παραγωγούς και ότι λανθασμένα η Περιφέρεια Κρήτης αδρανεί και δεν θέτει επιτακτικά την αναγκαιότητα της αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών του νησιού.

Ο Σύνδεσμος Γεωπόνων Χανίων επίσης διαπιστώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά ένα απίστευτο «μπάχαλο» στη δακοκτονία και ένεκα αυτού ένα μεγάλο κίνδυνο ολοκληρωτικής καταστροφής της φετινής σοδειάς. Ο κρίσιμος πρώτος ψεκασμός θα γίνει με καθυστέρηση τουλάχιστον μιας εβδομάδας, ενώ με μεγάλη καθυστέρηση θα γίνει και η πρόσληψη των δώδεκα γεωπόνων - τομεαρχών δακοκτονίας(11/6 υπέγραψε ο αρμόδιος Υπουργός, μετά το 2ο ψεκασμό θα γίνουν οι προσλήψεις!!!).

Παράλληλα θα καθυστερήσουν αδικαιολόγητα να εγκριθούν και να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για τη προμήθεια φαρμάκων και την ανάδειξη εργολάβων για τα συνεργεία ψεκασμών και τα συνεργεία παγιδοθετών.

Επειδή για την ανοργανωσιά και τη προχειρότητα της δακοκτονίας υπάρχουν υπεύθυνοι (που άλλοτε φορτώνουν ο ένας τα βάρη στον άλλο και άλλοτε ωραιοποιούν τη κατάσταση και παραπλανούν τους παραγωγούς), επειδή οι ελαιοπαραγωγοί πληρώνουν κάθε χρόνο γύρω στα 10 εκατομμύρια ευρώ για σωστή δακοκτονία και επειδή οι Έλληνες φορολογούμενοι πληρώνουν γύρω στα 15 εκατομμύρια ευρώ από το υστέρημα τους, ο Σύνδεσμος Γεωπόνων Χανίων καλεί το Πρωθυπουργό να ερευνήσει το πρόβλημα της δακοκτονίας και να επιβάλλει επιτέλους τις απαιτούμενες κυρώσεις στους υπεύθυνους (ανεπαρκείς ή αδιάφορους), όσο υψηλά και αν βρίσκονται.

Δεν μπορεί κάθε χρόνο να έχουμε σοβαρά προβλήματα στη δακοκτονία και να μην ευθύνεται κανείς, δεν μπορεί να «πετιούνται» άσκοπα τόσα χρήματα σε περιόδους μεγάλης οικονομικής κρίσης. Δεν μπορεί να υποβαθμίζεται το φημισμένο ποιοτικό ελαιόλαδο της Κρήτης και να ρυπαίνεται το περιβάλλον λόγω των υπερβολικών και ανεξέλεκτων ψεκασμών κάλυψης των ελαιοπαραγωγών που αισθάνονται ανασφαλείς ένεκα της «προβληματικής» δακοκτονίας.

Τέλος ο Σύνδεσμος Γεωπόνων Χανίων ζητά από το Περιφερειάρχη Κρήτης να πάρει πρωτοβουλία (μετά από συνεννόηση με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς) για να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στην ΕΕ και τη Κυβέρνηση για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ (2014-2020) με κατευθυνόμενη στρατηγική σε τομείς και προϊόντα της Κρήτης και ιδιαίτερα για το ελαιόλαδο. Διότι όλα τα πιθανά σενάρια προβλέπουν μείωση της επιδότησης των ελαιοπαραγωγών μέχρι και κατά 75%, όταν σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΑΑΤ η επιδότηση αποτελεί περίπου το 50% του εισοδήματος του ελαιοπαραγωγού.

Είναι φαιδρό να ακούμε σε ημερίδες από «βολεμένους ειδικούς» ότι οι ελαιοπαραγωγοί πρέπει να μάθουν να ζουν χωρίς επιδοτήσεις, διότι είναι σαν να τους ζητούν επιβιώσουν με το μισό από το σημερινό πενιχρό τους εισόδημα.

Πρέπει επιτέλους όλοι να καταλάβουν ότι το πολύ χαμηλό εισόδημα των ελαιοπαραγωγών της χώρας δεν μπορεί συνεχώς να συρρικνώνεται λόγω της αδιαφορίας ή της ανικανότητας κάποιων. Φτάνουν τα καρτέλ των μεσαζόντων και το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Λευτέρης Ντουντουνάκης
Πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωπόνων Χανίων
Γενικός Γραμματέας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Κρήτης
Μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.