Ο (προεκλογικός) σκοπός αγιάζει τα μέσα. Λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ προωθεί πακέτο παροχών προσπαθώντας να πείσει τους Γερμανούς να την εμπιστευθούν για μια τρίτη σερί θητεία, ενώ την ίδια ώρα διακηρύττει και απαιτεί υφεσιακά μέτρα στην Ελλάδα και την υπόλοιπη ευρωζώνη με τις γνωστές συνέπειες για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Στο μανιφέστο του συνασπισμού του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματός της (CDU) με τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) η καγκελάριος προωθεί δαπάνες 39 δισ. ευρώ που περιλαμβάνουν έργα σε υποδομές (δρόμους, γέφυρες), επιδόματα για μητέρες, φοροαπαλλαγές για οικογένειες. Παράλληλα, δεν θα υπάρχουν αυξήσεις φόρων, γράφει η Wall Street Journal.

Οι επικριτές των σχεδίων της, πάντως, θεωρούν ότι εάν τα υλοποιήσει θα πληρώσει το τίμημα της αύξησης του ομοσπονδιακού ελλείμματος. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα όσα δηλώνει για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας. Η γραμμή της περιλαμβάνει και άλλες προεκλογικού τύπου επιλογές (λαϊκίστικες) μεταξύ των οποίων η απόρριψη της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας και η σκληρή στάση απέναντι στις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης.

Πρόσφατα, οι Financial Times έγραψαν σε άρθρο τους ότι «η Μέρκελ ρισκάρει τη φήμη της σχετικά με τη λιτότητα με προεκλογικές παροχές». O κυβερνητικός εταίρος της Μέρκελ, ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Φίλιπ Ρέσλερ, έχει ασκήσει κριτική στις υποσχέσεις της γερμανίδας καγκελαρίου, προειδοποιώντας την να επιστρέψει «στη σφαίρα της οικονομικής λογικής» αφού οι υποσχέσεις του CDU θα πρέπει να είναι «οικονομικά εφικτές».

Οι κακές γλώσσες πάντως υποστηρίζουν ότι το γενναιόδωρο μανιφέστο της Μέρκελ ποτέ δεν θα εφαρμοστεί. «Ποτέ δεν έχει τηρηθεί σημείο προς σημείο προεκλογικό πρόγραμμα» δήλωσε στη WSJ ο Κουρτ Λάουκ, επικεφαλής του τομέα Επιχειρηματικότητας του CDU.

Η γερμανίδα καγκελάριος προφανώς είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να επανεκλεγεί με ασφάλεια, ακόμα και τον λαϊκισμό. Το παιχνίδι που παίζει, κόντρα στο ΔΝΤ, με το ελληνικό χρέος εντάσσεται στο προεκλογικό πλαίσιο, όπως και η όξυνση των σχέσεων με την Τουρκία.

Κατά τα άλλα, οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, θα πρέπει να τιμωρούνται για τις φαύλες συμπεριφορές τους…

moneypost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook