Δίχως αμφιβολία, η οικονομία των ΗΠΑ διέρχεται φάση ανάκαμψης.

Δίχως αμφιβολία, οι φήμες για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, το άνευ προηγουμένου οικονομικό πείραμα της Τράπεζας της Ιαπωνίας, η νευρικότητα που προκαλεί η κρίση στην Ευρώπη, αλλά και οι ανησυχίες που δημιουργεί το ενδεχόμενο μίας πιστωτικής κρίσης στην Κίνα, έχουν σίγουρα τρομάξει τους επενδυτές.

Σε γενικές γραμμές, όμως, τα πράγματα κυλάνε σχετικά ομαλά στο εσωτερικό της Νο1 υπερδύναμης στον κόσμο ή, τουλάχιστον, αυτό υποδεικνύει νέα έκθεση η οποία είδε το φως της δημοσιότητας.

Δημοσίευμα του οικονομικού ιστότοπου Business Insider, επισημαίνει τους δέκα λόγους που, σύμφωνα με την έκθεση, δείχνουν ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στην παγκόσμια οικονομία για πολλά χρόνια ακόμη.

Ιδού γιατί:

1.Η οικονομία των ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη και πιο παραγωγική στον κόσμο: εκπροσωπεί το 1/5 του παγκόσμιου ΑΕΠ, με μόλις 4.5% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η οικονομία της είναι σχεδόν διπλάσια σε μέγεθος από εκείνη της Κίνας σε ονομαστική δολαριακή αξία. Επιπλέον, οι ΗΠΑ είναι μία από τις ελάχιστες χώρες των οποίων το πραγματικό ΑΕΠ είναι υψηλότερο απ΄ ό,τι ήταν πριν την κρίση.

2.Οι ΗΠΑ διαδραματίζουν ηγετικό ρόλο στον τομέα των παραγόμενων αγαθών: σύμφωνα με την έκθεση, η ονομαστική αξία της συνολικής παραγωγής άγγιξε το 1.9 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2012, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 27% (2009). Επιπλέον, από το 2010, η απασχόληση έχει αυξηθεί κατά 500.000 εργαζόμενους.

3. Οι ΗΠΑ συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους εξαγωγείς αγαθών και υπηρεσιών: από την εποχή της ύφεσης, οι εξαγωγές έχουν απογειωθεί. Το 2012, οι συνολικές εξαγωγές έφτασαν τα 2.2 τρισεκατομμύρια δολάρια, 40% πάνω από τα επίπεδα του 2009.

4. Οι ξένοι επενδυτές εξακολουθούν να «λατρεύουν» τις ΗΠΑ: Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στα μετά κρίση χρόνια έφτασαν τα 736 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό το οποίο ισούται με το 15% των συνολικών επενδύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Κι ενώ όλοι κάνουν λόγο για επενδύσεις στην Κίνα, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να βρίσκονται στην κορυφή.

5. Οι ΗΠΑ διαθέτουν τα top brands στον κόσμο: το 2008, οκτώ στα δέκα top brands παγκοσμίως ήταν αμερικάνικης προέλευσης.

6. Οι ΗΠΑ διαδραματίζουν ηγετικό ρόλο στον τομέα της τεχνολογίας: πρώτες ως προς την καινοτομία, αλλά και ως προς τις δαπάνες στον εν λόγω τομέα.

7. Διαθέτουν τα καλύτερα κολέγια και πανεπιστήμια στον κόσμο: σύμφωνα με την έκθεση παγκόσμιας κατάταξης Quacquarelli Symonds World Rankings του 2012, έξι από τα δέκα τοπ πανεπιστήμια είναι αμερικανικά.

8. Το αμερικανικό δολάριο ζει και βασιλεύει: είναι πολύ απλά το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα...

9. Οι ΗΠΑ διαθέτουν μία από τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες: στην τελευταία έκθεση ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum, η αμερικανική οικονομία διολίσθησε στην 7η θέση, με την προοπτική ωστόσο να ανέβει θέσεις στο άμεσο μέλλον.

10. Οι ΗΠΑ βρίσκονται εν μέσω μιας ενεργειακής Αναγέννησης: σε πείσμα των περιβαλλοντιστών, έπειτα από το «ξεκλείδωμα» των εξορύξεων σε Βόρεια Ντακότα, Οκλαχόμα και Τέξας, η εγχώρια παραγωγή πετρελαίου βρίσκεται σε ανοδική πορεία.

 

Πηγή: Business Insider, iefimerida