Με την Ελλάδα να εισπράττει σήμερα τη δόση των 3,3 δις ευρώ και με την κυβέρνηση να έχει νέα σύνθεση, ξεκινάει ο Γολγοθάς για να ολοκληρωθούν όλες οι δράσεις του Μνημονίου και να εγκριθεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου η επόμενη δόση που συνολικά μπορεί να φθάσει και τα 8,1 δις ευρώ.

Περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις δεν υπάρχουν και οι νέοι υπουργοί που θα αναλάβουν τα χαρτοφυλάκιά τους δεν έχουν περίοδο χάριτος. Ειδικά ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Κυρ. Μητσοτάκης, θα πρέπει άμεσα να εντοπίσει 12.500 δημοσίου υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα το αργότερο έως το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Και αυτό γιατί η τρόικα δείχνει ότι δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει στην υλοποίηση αυτού του μέτρου.

Εκτός του προγράμματος διαθεσιμότητας, υπάρχουν άλλα τέσσερα σημαντικά ανοικτά θέματα για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα επιτυχώς. Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένονται έως τις 29 Ιουνίου στην Αθήνα (ημέρα Σάββατο) και θα πρέπει να έχει βρεθεί κοινός τόπος με την ελληνική πλευρά μέσα στην επόμενη εβδομάδα στα παρακάτω θέματα:

1. Κάλυψη δημοσιονομικού κενού 2013 ύψους περίπου 1 δις ευρώ που έχει δημιουργηθεί κυρίως εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ΕΟΠΥΥ.

2. Ολοκλήρωση του συστήματος εφαρμογής του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων που θα εφαρμοστεί το 2014. Η τρόικα απέρριψε το σχέδιο που παρουσίασε η ελληνική πλευρά, καθώς θεώρησε ότι δεν διασφαλίζεται η είσπραξης 3,2 δις ευρώ εντός του 2014 και περιμένει την νέα πρόταση του οικονομικού επιτελείου.

3. Πώληση των τραπεζών Proton Bank και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ). Θα πρέπει να έχουν πωληθεί έως τις 15 Ιουλίου.

4. Πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Ο στόχος είσπραξης 2,6 δις ευρώ φέτος δεν θα επιτευχθεί και θα προχωρήσει μία αναθεώρηση του προγράμματος για να εισρεύσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κεφάλαια γίνονται.

Όλα αυτά θα πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι τις 6-7 Ιουλίου, ώστε στο Eurogroup της 8ης Ιουλίου να εγκριθεί η εκταμίευση 6,3 δις ευρώ. Πρόκειται για τις δόσεις των τελευταίων δύο τριμήνων του έτους από την Ευρωζώνη και τα κέρδη του Ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Επίσης, μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα πρέπει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να έχει ολοκληρωθεί η έκθεση για το ελληνικό πρόγραμμα, ώστε έως τις 31 Ιουλίου το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, ύψους 1,8 δις ευρώ. Ετσι, συνολικά η επόμενη δόση ενδέχεται να ανέλθει έως τα 8,1 δις ευρώ από Ευρωζώνη και ΔΝΤ.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook