Την έντονη αντίθεσή τους στο «λουκέτο» στην ΕΡΤ εξέφρασαν με ανοιχτή επιστολή τους προς τον Αντώνη Σαμαρά Γάλλοι και Βέλγοι διανοούμενοι, συγγραφείς και δημοσιογράφοι – μεταξύ άλλων.

Με τίτλο «Ζήτω η ΕΡΤ, εν ονόματι της δημοκρατικής ελευθερίας!» χαρακτηρίζουν ως πράξη πολιτικής βίας το κλείσιμο της ελληνικής ραδιοτηλεόρασης η οποία, διαμηνύουν στον Ελληνα πρωθυπουργό, δεν ανήκει στον ίδιο, το κόμμα του ή την κυβέρνηση.

«Ο ελληνικός λαός ξεσηκώθηκε με αυτήν την τουλάχιστον αυθαίρετη απόφαση, τόσο άδικη όσο και αδικαιολόγητη, ενώ βρίσκεται αποκομμένος, χωρίς τηλεοπτική και ραδιοφωνική σύνδεση, από τη διασπορά του: αυτή η πράξη πολιτικής βίας, σε κάθε σημείο αντίθετη στις ίδιες τις αρχές της δημοκρατίας, υπενθυμίζει τη δικτατορία των Συνταγματαρχών, και τα σκοτεινά χρόνια 1967-1974», αναφέρει η ανοιχτή επιστολή, την οποία δημοσιεύει η βελγική εφημερίδα «Libre Belgique» και την υπογράφουν Γάλλοι και Βέλγοι δημοσιογράφοι, διανοούμενοι, συγγραφείς και ηθοποιοί.

«Εσείς, Κύριε πρωθυπουργέ, είστε υπεύθυνος για αυτή τη λυπηρή απόφαση, τόσο όσον αφορά την ουσία της, αλλά όσο και τη διαδικασία που επιλέξατε», λέει ακόμη η επιστολή, με την οποία εκφράζουν τη «βαθιά και ειλικρινή αλληλεγγύη» στους Ελληνες που υποφέρουν όλο και περισσότερο «από τις παράλογες και αντί-παραγωγικές πολιτικές λιτότητας των τελευταίων χρόνων».

Οι υπογράφοντες χρεώνουν στον κ. Σαμαρά πρόχειρες και απαράδεκτες μεθόδους που αντί να επιλύσουν πολιτικά το θέμα «στέλνουν στο δρόμο, στην ανεργία, χωρίς προειδοποίηση, ούτε πρόβλεψη, σχεδόν 3.000 ανθρώπους, οι οποίοι δεν οφείλουν να πληρώσουν τα λάθη της επαγγελματικής τους ιεραρχίας (την οποία οι ελληνικές κυβερνήσεις του παρελθόντος φρόντισαν να τοποθετήσουν)».

Ακόμη η επιστολή επικαλείται την απόφαση του ΣτΕ που ζήτησε την άμεση επαναλειτουργία της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

«Επείγει λοιπόν, κύριε πρωθυπουργέ, πριν από κάθε άλλη ενέργεια, να επαναλειτουργήσει η ελληνική ραδιοτηλεόραση: Η ελληνική δημόσια Ραδιοτηλεόραση δεν ανήκει ούτε σε εσάς, ούτε στο κόμμα σας, ούτε εξάλλου στην κυβέρνηση που διευθύνετε.

Ας αποτελέσετε εσείς, κύριε πρωθυπουργέ, άξιος εκπρόσωπος του λαμπρού παρελθόντος της Ελλάδας και των μεγάλων αντρών της – από τον Όμηρο ως τον Αριστοτέλη, τον Ιπποκράτη, τον Πυθαγόρα, τον Επίκουρο, τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα, τον Σοφοκλή ή τον Αισχύλο, που διαμόρφωσαν την αθάνατη ιστορία της, τόσο σε επίπεδο φιλοσοφικό, όσο και σε επίπεδο καλλιτεχνικό: μία ιστορία χωρίς την οποία η ίδια η Ευρώπη και επομένως η σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα υπήρχε σήμερα. Ζήτω η ΕΡΤ!», καταλήγει η επιστολή.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook