Την εκπόνηση μελέτης, για πρώτη φορά σε πανελλαδικό επίπεδο για την κοινωνικό-οικονομική ανάπτυξη του δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, με την συμπόρευση του τουριστικού και πρωτογενή τομέα της περιοχής, ξεκινά από σήμερα ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης).

Μετά από πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης, για πρώτη φορά σε πανελλαδικό επίπεδο, στελέχη του ΟΟΣΑ που βρίσκονται από σήμερα στο νησί, θα αναλάβουν το επόμενο διάστημα να ολοκληρώσουν την μελέτη για την ανάπτυξη της περιοχής που έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης και ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιώργος Μηλιαράς, υποδέχτηκαν τα στελέχη του ΟΟΣΑ που θα εκπονήσουν την μελέτη και συγκεκριμένα: τον Γάλλο Alain Dupeyras επικεφαλής Τουρισμού, τον Άγγλο Neil Mc Callum ειδικός στην οικονομική ανάπτυξη και αξιολόγηση στρατηγικής, και τον Ιταλό Paolo Grigolli ειδικός στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.

Τα στελέχη του ΟΟΣΑ ανέφεραν ότι θα εκπονήσουν μια πιλοτική μελέτη με τίτλο «Προώθηση της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης στο Οροπέδιο Λασιθίου» με βασικούς στόχους τη στήριξη της κοινωνικό-οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής, προσδιορίζοντας τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να τονωθεί η επιχειρηματικότητα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ο τουρισμός στην περιοχή.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την παρουσία των στελεχών του ΟΟΣΑ στο νησί που αποδέχτηκαν την πρόταση της Περιφέρειας, ανέφερε ότι η μελέτη που θα εκπονηθεί πρόκειται να δώσει σημαντικές προτάσεις-λύσεις για την ανάπτυξη μιας ορεινής-μειονεκτικής περιοχής όπως είναι το Οροπέδιο Λασιθίου.

«Αναμένουμε το επόμενο δίμηνο να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη, ενώ στο τέλος του έτους-αρχές του επόμενου, θα πραγματοποιηθεί στο νησί ένα συνέδριο όπου θα παρουσιαστούν αντίστοιχες μελέτες που έχουν γίνει σε μειονεκτικές περιοχές της Ευρώπης με την συμμετοχή εμπειρογνωμόνων διεθνούς κύρους για να δούμε από κοντά μαζί με τους δημάρχους ποια θα είναι η πρόταση μας και για την νέα προγραμματική περίοδο για την ανάπτυξη των περιοχών αυτών» είπε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό για εμάς-πριν ξεκινήσει η νέα προγραμματική περίοδος- που στην απερχόμενη προγραμματική περίοδο έχουμε εντάξει τα Ολοκληρωμένα Σχέδια Ανάπτυξης Περιοχών Υπαίθρου (ΟΣΑΠΥ) τα οποία δίνουν ένα προβάδισμα για την υλοποίηση της νέας προγραμματικής περιόδου.

Είναι μια ευκαιρία για την Κρήτη να προτάξει την ανάπτυξη κάθε περιοχής πάνω στον πρωτογενή και στον τουριστικό τομέα που θα δώσει νέες θέσεις εργασίας, όπως επίσης μια ολοκληρωμένη ανάπτυξη για κάθε περιοχή».

Ο Γάλλος επικεφαλής τουρισμού στον ΟΟΣΑ Alain Dupeyras επεσήμανε ότι με την μελέτη που θα συνταχθεί «θα προτείνουμε λύσεις για να συμβαδίσει ο τουρισμός με την τοπική παραγωγή, με στόχο να καταπολεμήσουμε την ανεργία, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Επίσης να προβάλλουμε την ιστορία και τους μύθους του τόπου όπως είναι η γέννηση του Δία». Ο σημερινός τουρίστας-πρόσθεσε ο Alain Dupeyras-δεν ενδιαφέρεται μόνο για τις ωραίες παραλίες, αλλά για την ιστορία, τον πολιτισμό, το φυσικό περιβάλλον του τόπου που επισκέπτεται. «Αυτή είναι η δουλειά μας, μέσα από την μελέτη θα αναδείξουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης περιοχής».

Ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιώργος Μηλιαράς ευχαριστώντας τον Περιφερειάρχη για την πρωτοβουλία του αυτή, επεσήμανε ότι η πορεία ανάπτυξης του Οροπεδίου Λασιθίου τα επόμενα χρόνια θα έχει την ‘σφαγίδα’ του ΟΟΣΑ.

«Η μελέτη αυτή, που θα μπορέσει να αποτελέσει ‘πιλότο’ για άλλες ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας, θα εξετάσει τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες και τα εμπόδια για την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης στο Οροπέδιο Λασιθίου, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση του τοπικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος στους τομείς του τουρισμού και των γεωργικών προϊόντων διατροφής.

Η ανάλυση θα ολοκληρωθεί με προτάσεις πολιτικής και με παραδείγματα καλών πολιτικών πρακτικών από τις χώρες του ΟΟΣΑ» κατέληξε ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου.

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ θα βρίσκονται στο Οροπέδιο Λασιθίου από σήμερα Τρίτη 25 έως την Πέμπτη 27 Ιουνίου έχοντας συναντήσεις και επαφές με όλους τους φορείς της περιοχής ώστε να διαπιστώσουν από κοντά την υφιστάμενη κατάσταση, τις δυνατότητες αλλά και τα προβλήματα της περιοχής.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook