Μονάδες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της τουρκικής αστυνομίας συνέλαβαν τουλάχιστον 20 άτομα σε επιδρομές τις οποίες πραγματοποίησαν στην Άγκυρα την Τρίτη. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, οι επιδρομές σχετίζονται με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν στα τέλη Μαΐου.

Η αστυνομία πραγματοποίησε επιδρομές σε περίπου 30 κτίρια στην τουρκική πρωτεύουσα. Όπως αναφέρει το CNN Türk στόχος ήταν άνθρωποι που φέρονται να ανήκουν σε τρομοκρατική οργάνωση. Υπενθυμίζεται ότι ο τούρκος πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι οι διαδηλωτές χειραγωγούνται από «τρομοκράτες».

Σύμφωνα με το CNN Türk, η αστυνομία προχώρησε στην επιχείρηση, αφού πρώτα ταυτοποίησε ανθρώπους που είχαν επιτεθεί σε αστυνομικούς, σε επιχειρήσεις και είχαν προκαλέσει ζημιές σε δημόσια περιουσία.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας στην Άγκυρα δήλωσε ότι η δική του διεύθυνση δεν έχει πληροφόρηση για τις επιδρομές αυτές.

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις ταραχές, περιλαμβανομένου ενός αστυνομικού, και περίπου 7.500 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τον ιατρικό σύλλογο της Τουρκίας.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε μια από τις κύριες λεωφόρους στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης το βράδυ της Δευτέρας, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση δικαστηρίου να αφεθεί ελεύθερος αστυνομικός που είχε προφυλακιστεί και κατηγορείται ότι πυροβόλησε και σκότωσε έναν διαδηλωτή στην Άγκυρα.

Οι χειρισμοί της τουρκικής κυβέρνηση όσον αφορά τις διαδηλώσεις έχουν προκαλέσει επικρίσεις από το εξωτερικό και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και ενέκρινε την Τρίτη επί της αρχής στο Λουξεμβούργο το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου, του 22ου, στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, εξέφρασαν πολλές επιφυλάξεις.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα-Ερντογάν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με τις πρόσφατες διαδηλώσεις.

Σε αυτήν, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα τόνισε τη σημασία που δίνει η Ουάσινγκτον στην «μη-βία» και στο δικαίωμα των πολιτών να πραγματοποιούν ειρηνικές συγκεντρώσεις.

Στο τηλεφώνημα συζητήθηκε, επίσης, η κατάσταση στη Συρία, ενώ έγινε αναφορά «στη χρήση από το καθεστώς χημικών όπλων εναντίον του ίδιου του λαού του».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook