Μια Γαλλίδα φοιτήτρια απελάθηκε σήμερα το απόγευμα από την Τουρκία, μερικές ημέρες μετά τη σύλληψή της την 11η Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη, στο περιθώριο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή του προξενείου της Γαλλίας.

Η 24χρονη Ελίζ Κουβέρ απελάθηκε ήδη προς την Γαλλία σε εφαρμογή της απόφασης των τουρκικών αρχών, αφού προφυλακίστηκε για τέσσερα 24ωρα και κατόπιν μετήχθη για άλλες 10 ημέρες σε κέντρο κράτησης αποκλειστικά για αλλοδαπούς. Η τουρκική δικαιοσύνη άφησε να γίνει γνωστό ότι δεν θα της ασκηθεί δίωξη, σύμφωνα με την διπλωματική πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η 24χρονη φοιτήτρια είχε συλληφθεί από την τουρκική αστυνομία ευρισκόμενη στα γραφεία που έχει στην Κωνσταντινούπολη το Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (SDP), ένα μικρό κόμμα της τουρκικής αριστεράς που συμμετέχει ενεργά στις κινητοποιήσεις που συνταράσσουν από τα τέλη του Μαΐου την Τουρκία. Η αστυνομία εισέβαλε την 11η Μαΐου στα τοπικά γραφεία του κόμματος προβαίνοντας σε περίπου 40 συλλήψεις, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια υπεύθυνη της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD).

Η Κουβέρ ολοκλήρωνε μια μαθητεία στην IHD και συνέχιζε να εργάζεται ως εθελόντρια στην Ένωση. Έκανε επίσης μεταπτυχιακές σπουδές στη σχολή κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου Γαλατασαράι στην Κωνσταντινούπολη.

Η ίδια η Κουβέρ καταδίκασε σε ένα μήνυμά της που ανάρτησε στο Facebook \”τους απαράδεκτους όρους κράτησής της\” στο κέντρο κράτησης αλλοδαπών Κουμκαπί, ενώ επέκρινε το ότι οι τουρκικές αρχές την υποχρέωσαν να καταβάλει το αντίτιμο του εισιτηρίου της πτήσης με την οποία επαναπατρίστηκε.

Το Σάββατο οι τουρκικές αρχές άφησαν ελεύθερο άλλον ένα Γάλλο, Τιμπό Αλκιέ, που είχε συλληφθεί το περασμένο σαββατοκύριακο. Δεν του ασκήθηκε δίωξη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Δύο ακόμα Γάλλοι συνελήφθησαν την 4η Ιουνίου πριν αφεθούν τέσσερα 24ωρα αργότερα ελεύθεροι. Ανάμεσά τους ήταν μια Γαλλίδα φοιτήτρια στην Κωνσταντινούπολη, που συμμετείχε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook