Η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ του Δήμου Χανίων διοργανώνει έκθεση ζωγραφικής του Φώτη Λαγουδάκη με τίτλο «Πλόες Φωτός» η οποία θα πραγματοποιηθεί, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ), από την Παρασκευή 28 Ιουνίου έως την Κυριακή 7 Ιουλίου 2013.

Ώρες λειτουργίας : 10.00 – 13.00 και 17.00 – 22.00.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013, ώρα 19.00

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Φώτης Λαγουδάκης είναι εξπρεσιονιστής ζωγράφος ο οποίος μετά από έρευνα και μελέτη της Ελληνικής παράδοσης και της ευρωπαϊκής κουλτούρας, χαράζει το δρόμο της προσωπικής του αναζήτησης και αποτυπώνει στα έργα του τον προβληματισμό, την αγωνία και την προοδοκlα για αυτογνωσία και αλήθεια. Έχει πραγματοποιήσει αρκετές ατομικές έργων του και έχει συμμετάσχει σε ευάριθμες ομαδικές παρουσιάσεις. Έργα του υπάρχουν στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου και σε ιδιωτικές συλλογές. Ο Φώτης Λαγουδάκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1953. Φοίτησε στη σχολή Δοξιάδη, έκανε σπουδές στο σχέδιο και στη ζωγραφική και το 1982 δημιούργησε την πρώτη Αίθουσα Εκθέσεων Εικαστικών στα Χανιά με την επωνυμία \”ΝΕΑ ΓΚΑΛΕΡΙ\”. Από το 1986 εργάζεται στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Είναι τακτικός συνεργάτης και παραγωγός εκπομπών Επιστήμης και Πολιτισμού στο ραδιοφωνικό σταθμό \”ΜΑΡΤΥΡΙΑ\” της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου. Σήμερα σπουδάζει στο Τμήμα Ευρωπαϊκού Πολιτισμού του Ανοιχτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.). Είναι παντρεμένος με την Αικατερίνη Λαγουδάκη – Ξηρουχάκη, σχεδιάστρια – ζωγράφο και είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών.

Για τον Φώτη Λαγουδάκη έγραψαν :

Παναγιώτης Παρτσινέβελος – Λέκτορας του Πολυτεχνείου Κρήτης

\”Ο κ. Λαγουδάκης για άλλη μια φορά μας επαναφέρει από την εικονική πραγματικότητα μιας αποπροσανατολισμένα ζώσας κοινωνίας, στην ουσιαστική πραγματικότητα μέσω της εικόνας. Μας έχει προικίσει με ένα έργο γεμάτο αντιθέσεις που αντί να οξύνουν, παροτρύνουν τη σύζευξη και την αρμονία. Άλλες φορές συμπάσχει με το πρόσωπο και τη φύση στις φθαρτές και αιώνιες απειλές τους, κι άλλες φορές ταξιδεύει νοερά υπέρ τη φύση έχοντας ως βάση τον τόπο και το διηνεκές. Δεμένος σε αλησμόνητες εκφάνσεις του παρελθόντος πλαισιώνει το δόγμα με στοιχεία μη ιδεατά, παντρεύοvτας υλικά και τεχvοτροπίες άλλοτε αφαιρετικό και άλλοτε καταιγιστικά. Χρώματα και σκιές, μια νοσταλγία ζεστή και κινητήριος μας ωθεί σε έντονο στοχασμό, ενώ παράλληλα η τεχνολογική περιβολή φύεται κομψά στο ανθρώπινο. Σήμερα η τέχνη προβάλει πιο επιτακτική να διαδραματίσει, να προσφέρει ερεθίσματα ενάντια στο λήθαργο της υλικής ευμάρειας, με όπλα το παρελθόν για το μέλλον, την τέχνη για την επιστήμη. Όλα συνυπηρετούντα τον άνθρωπο, ανεξάρτητο μεν από φαύλες ανάγκες, ελεύθερο δε πέριξ του άλλου και της αληθείας. Ευχαριστούμε τον καλλιτέχνη που μας εισάγει στο μοναδικό τούτο έργο.\”

Δρ Πηνελόπη Ι. Ντουντουλόκη – Ιατρός, Ποιήτρια, Συγγραφέας

\”Ο χρόνος πάντοτε ανοίγει δρόμο στην καλίιτερη αντίληψη και κατανόηση των πραγμάτων. Φωτίζει αλλά και απομυθοποιεί, δικαιώνει την αλήθεια και τη γνησιότητα, εκεί όπου αυτή υπάρχει. Δεν είναι υπερβολή να λεχθεί ότι μέσα από αυτή τη σύνθετη διαδικασία [που άλλοτε σαρώνει τη σκόνη της χρόνιας αδικίας και άλλοτε τα ράκη ενός εξωραϊσμού ταγμένου στην υπηρεσία της σκοπιμότητας] το ζωγραφικό έργο του Φώτη Λαγουδάκη έχει πλέον ταχθεί, εύλογα και αυτοδίκαια, σε διακεκριμένη θέση στο χώρο της εικαστικής έκφρασης. Η ενότητα των έργων του διαπνέεται από το στοιχείο του συμβολισμού, στοιχείο που δεν γίνεται «στοιχειό» ούτε προσδιορίζεται ως αυτοσκοπός, αλλά αφήνει ζωτικό χώρο στη ρεαλιστική απεικόνιση. Τα χρώματα επιχρίουν τον καμβά με αδρό τρόπο και οι συνθέσεις των γήινων τόνων αναπαλαιώνουν τη στοργική δροσιά μιας ζωής απλής και στερεής σαν τη ριζιμιά πέτρα.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook