Δεκαπέντε χρόνια αφότου οι σπόροι του φυτεύτηκαν σε θερμοκήπιο στη Βρετανία, ένα αιωνόβιο φυτό από τη Χιλή που – στο φυσικό του περιβάλλον – πιστεύεται ότι τρέφεται με… πρόβατα άνθισε για πρώτη φορά.

Το άνθος του επρόκειτο να παραμείνει ζωντανό για περίπου μία εβδομάδα, προσελκύοντας πολλούς επισκέπτες.

Η Puya chilensis κατάγεται από τους ξηρούς λόφους των Άνδεων. Δεν θεωρείται σπάνιο φυτό και πολλοί έχουν επιχειρήσει να την καλλιεργήσουν σε διάφορα μέρη του κόσμου. Παρότι το ύψος της κυμαίνεται γύρω στα 2 μέτρα, η Βασιλική Κηπευτική Εταιρεία του Λονδίνου (RHS) ανακοίνωσε ότι το φυτό που άνθισε σε θερμοκήπιο του Γουάιλι έχει ύψος περίπου 3 μέτρα.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα αγκαθωτά φυτά, που χρησιμοποιούν το «όπλο» τους για προστασία, πιστεύεται ότι η P. Chilensis χρησιμοποιεί τα αγκάθια της για να αιχμαλωτίσει πρόβατα και άλλα μικρά ζώα που έχουν την ατυχία να την πλησιάσουν.

Σύμφωνα με το Popular Science, οι περισσότερες βρομέλιες έχουν σφιχτά, σκληρά φύλλα, όμως η P. chilensis αποτελεί κατά κάποιο τρόπο ακραίο παράδειγμα. Τα φύλλα της μοιάζουν με αυτά της αλόης, αλλά ανάμεσά τους ξεπροβάλλουν τεράστια, αιχμηρά αγκάθια.

Η RHS, κατά την οποία ελάχιστα τέτοια φυτά έχουν ανθίσει στη Βρετανία, προτίμησε τη λύση του υγρού λιπάσματος. «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη που επιτέλους καταφέραμε το Puya chilensis μας να ανθίσει», δήλωσε στο BBC η Κάρα Σμιθ, η οποία συμμετείχε στις προσπάθειες.

«Το τρέφαμε πολύ καλά, με υγρό λίπασμα, καθώς το να ακολουθούσαμε τη φυσική του δίαιτα ίσως αποδεικνυόταν κάπως προβληματικό», συνέχισε. «Το φυτό αναπτύσσεται στο ξηρό τμήμα του θερμοκηπίου μας, ενώ τα φονικά του αγκάθια βρίσκονται μακριά από παιδιά και πρόβατα.»

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook